Obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Ivice Kolara i Petra Juriše, prvih podravskih žrtava u Domovinskom ratu

06.07.2021. 11:35:00

Na đurđevačkom groblju je odana počast i obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Ivice Kolara (25. 12. 1962 – 06. 07. 1991.) i Petra Juriše (31. 07. 1960 – 06. 07. 1991.), prvih podravskih žrtava u Domovinskom ratu. 

Komemoraciju je vodio Krešimir Cestar, član Udruge hrvatskih branitelja RH, koja je organizirala odavanje počasti. U svom govoru, Cestar je rekao: 

"Okupili smo se danas ovdje, na gradskom groblju u Đurđevcu da se prisjetimo i odamo počast prvim podravskim žrtvama u Domovinskom ratu, poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Kolaru iz Đurđevca i Peri Juriša iz Pitomače, pripadnicima 2A brigade Zbora narodne garde.  

Na današnji dan prije 30 godina, đurđevačka Podravina zavijena je u crno. Tog  06. srpnja 1991. godine  zabilježene su prve pogibije najhrabrijih podravskih sinova u Domovinskom ratu. 

Naime, navedenog dana, na području Ljubova u srbo-četničkoj zasjedi poginuli su Ivica Kolar i Petar Juriša, pripadnici 2A brigade Zbora narodne garde, u koju postrojbu su otišli iz Policijske postaje Đurđevac, a svoje zadaće su obavljali na području Gospića gdje im je bila zadaća osiguranje prometnice Gospić - Titova Korenica, obzirom se na tom području širila srbo-četnička pobuna. 

U Vrhovnom zapovjedništvu odlučeno je da se 23. lipnja 1991. godine veći dio Prve pješačke bojne 2A brigade ZNG-a pošalje na teren u Gospić, te su bili smješteni u Zatvorskoj farmi Okružnog zatvora u naselju Ljubovo. Na teren je otišlo oko stotinu pripadnika na čelu sa zapovjednikom Matom Obradovićem. 

Uz daljnje obavljanje zadaća na kontrolnom punktu pripadnici bojne zaustavili su kamion pun eksploziva koji je vozio u pravcu Titove Korenice. Kamion s vozačem je zaplijenjen te vraćen u Zagreb. 

Jedna od najtežih tragedija tih dana dogodila se je upravo 06. srpnja 1991. godine, kada su pri povratku sa sastanka u Zagrebu za Ljubovo, zapovjednik i desetak branitelja upali u srbo-četničku zasjedu u kojoj su srpski pobunjenici s nasipa bombama i puščanom paljbom zasuli vozila hrvatskih branitelja. 

Napadnuti i u teškoj situaciji, hrvatski branitelji su motorolom pozvali pomoć, koja im je pristigla u rekordno kratkom roku, te su neprijatelji primorani na povlačenje. 

U tom podmuklom neprijateljskom činu poginuli su naši podravski sinovi Ivica Kolar i Petar Juriša, dok je ranjeno pet pripadnika ZNG-a. 

Iz razgovora sa sudionicima navedenog okršaja, saznao sam da su Ivica i Petar u trenutku dolaska pojačanja bili još živi, ali zbog težine ozljeda preminuli su na rukama svojih suboraca" - rekao je Cestar, te zaključio: 

"Ivica i Pero, neka Vam je vječna slava i veliko hvala, 

Počivali u miru Božjem, 

Amen" 

Vijence su položili i svijeće upalili Božica Bulić, udovica poginulog hrvatskog branitelja Ivice Kolara; Marko Ratković, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja kao izaslanik ministra i potpredsjednika Vlade Tome Medveda; izaslanstvo policijske postaje Đurđevac predvođeno načelnikom Marijanom Slavičekom, izaslanstvo grada Đurđevca predvođeno gradonačelnikom Hrvojem Jančijem; izaslanstvo UHB RH predvođeno predsjednikom Draženom Šemovčanom, dopredsjednikom Kristijanom Ferežom, te članovima predsjedništva UHB RH Davorkom Kajićem i Danijelom Pedijem. 

Molitvu za Ivicu Kolara, Peru Jurišu i sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje predvodio je hrvatski branitelj Danijel Pedi.


 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A. K./PDN/fotografije: Danijel Pedi/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.