Obilježena 30. obljetnica SJP Bak Istra. Na obilježavanju nazočili ministar branitelja Tomo Medved i general Mladen Markač

03.08.2021. 09:40:00

Mladići koji su se borili za Hrvatsku mogli su raditi i druge stvari, ali su odlučili žrtvovati svoju mladost služeći domovini. Svi smo mi podnijeli veliku žrtvu za obranu domovine, kazao je ratni zapovjednik BAK-a Slavko Jereb

U Valbandonu je je jučer  obilježena 30. obljetnica  osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske BAK Istra. Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju je ispred crkve bl. Miroslava Bulešića predvodio kapelan Primorsko-goranske policije velečasni Pavao Mokri, nakon čega je kod spomen obilježja BAK-ova, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu.

"Nezahvalnost je gnusni grijeh od kojih počinju svi ostali grijesi. Mladići koji su se borili za Hrvatsku mogli su raditi i druge stvari, ali su odlučili žrtvovati svoju mladost služeći domovini. Svi smo mi podnijeli veliku žrtvu za obranu domovine. Isprika našoj djeci što nismo, primjerice, mogli s njima dijeliti najljepše dane njihova djetinjstva i biti prisutni svim trenucima njihova odrastanja. Naš primjer mora biti uzor mladima da se za slobodu vrijedi boriti i poginuti, dati život, krv", kazao je Jereb.

Načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin istaknuo važnost žrtve svih onih policijskih službenika koji su svoje živote položili na Oltar Domovine.

Istarskim specijalcima na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova, general Mladen Markač te istarski župan Boris Miletić.

"Hrvatska policija prva je stala u obranu domovine od srpske agresije, preuzela je prvi udar. Danas je trenutak kada trebamo zastati i prisjetiti se svih stradalih u Domovinskom ratu - od vidljivih i nevidljivih rana. Hrvatska policija i danas je jamac sigurnosti", zaključio je Medved.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba.

Po završetku ratnih zbivanja, BAK-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet

Pripadnika. Jedan pripadnik poginuo je prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno.

Ratnog puta istarskih BAK-ova u svojim govorima prisjetili su se predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković i ratni zapovjednik Slavko Jereb. Blašković je napomenuto da se prošle godine ovo obilježavanje nije održalo zbog epidemije covida.

"U ratu smo medicinsko osoblje zvali 'igle'. Zdravlje nam mora biti na prvom mjestu, kako u ratu tako i danas u miru. Stojimo na istom smo mjestu gdje se prije 30 godina rodila jedinica BAK. U ratu smo bili svugdje, a krenuli smo bez ikakve pripreme i oružja. Nije bilo te prve crte gdje nismo bili. Ratovali smo na najzahtjevnijim terenima, a napomenuo bih da ni nakon rata nismo stali, pa smo i danas takvi u profesionalnom i privatnom životu. Jedino smo mi mogli garantirati mir", kazao je Blašković.

Ratni zapovjednik, ali i poznati sportaš i trener Slavko Jereb u svom se dirljivom govoru zahvalio generalu Markaču na žrtvi i osobnoj kalvariji za slobodu Hrvatske, osvrnuo se na kirurško-anesteziološke ekipe, ali i zahvalio roditeljima koji su sve ratnike odgojili da ljube svoju zemlju.

Svečanu proslavu 30. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra svojim glazbenim nastupom uveličao je magistar glazbene umjetnosti tenor Zoran Tomaić koji je izveo himne te, između ostalog, malo poznatu ali sugestivnu pjesmu Ognjišće. Nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu.

 

30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)

  •  30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)
  • 30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)30. obljetnica istarskih BAK-ova (Snimio Danilo Memedović)

Izvor: glasistre.hr/Foto: Danilo Memedović

Izvorni autor: Marcello ROSANDA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.