Obilježena 32. obljetnica okupacije Ernestinova

20.11.2023. 17:26:00

U Ernestinovu je obilježena 32. obljetnica okupacije tog slavonskog sela od strane JNA i četnika.

Svečano obilježavanje 32. godišnjice okupacije Ernestinova, slavonskog sela nedaleko Osijeka, održano je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice te na spomen-obilježju posvećenom poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Parku skulptura.

Tijekom srpske okupacije Ernestinova, 41 mještanin je izgubio život, među kojima su bili branitelji, djeca, žene i starci, dok se još uvijek traga za šest nestalih žrtava. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Ivan Anušić, izrazio je duboku zahvalnost svima koji su hrabro branili Ernestinovo, naglasivši da se njihova žrtva ne smije i nikada neće zaboraviti.

Sjećanje na tih 41 osobu mora ostati snažno, poručio je ministar Anušić, ističući važnost prenošenja tih sjećanja na sadašnje generacije i buduće školarce, kako bi znali što se događalo u tom slavonskom selu 1991. godine. Dodao je da je dužnost svih svjedoka tih događaja prenositi ta sjećanja na one koji nisu dovoljno informirani o zbivanjima diljem Hrvatske toga vremena.

“To je naša uloga i zadaća. Tu nema nikakvog odstupanja i to ćemo činiti u budućnosti”, zaključio je Anušić.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Špiro Janović, istaknuo je da se i dalje traga za 1803 nestala branitelja i civila, od čega je gotovo 500 s ovoga područja. Naveo je da Vlada ne posustaje u tim naporima te da se trenutačno provode izvidi na više lokacija. Janović je apelirao na sve koji imaju saznanja o mjestu gdje se nalaze ostaci nestalih da se jave Ministarstvu hrvatskih branitelja ili nadležnim policijskim postajama kako bi olakšali dušu i donijeli mir obiteljima koje su to zaslužile.

“Ova vlada ne posustaje u tome i trenutačno se provode izvidi na više lokacija”, kazao je uputivši apel svima koji imaju bilo kakva saznanja o mjestu gdje se nalaze ostaci naših nestalih građana da se jave ministarstvu hrvatskih branitelja ili nadležnim policijskim postajama i “olakšaju svoju dušu i donesu mir obiteljima koje su to zaslužile”.

Zamjenik koji obnaša dužnost župana, Mato Lukić, prisjetio se događaja nakon okupacije Vukovara, ističući da su srpske snage tada preusmjerene prema Osijeku. Podsjetio je na tragičan dan prije 32 godine kada je Ernestinovo okupirano, pri čemu je život izgubilo 41 osoba, među kojima su bili hrvatski branitelji, djeca, žene i starci. Lukić je ocijenio taj trenutak kao tragičan u povijesti hrvatskog naroda.

“Da bi došli do njega morali su proći kroz brojna naša sela i općine. Tako se upravo dogodilo i na današnji dan prije 32 godine kada je okupirano Ernestinovo pri čemu je ubijena 41 osoba među kojima su bili hrvatski branitelji, djeca, žene i starci”, istaknuo je Lukić, te ocijenio “Ovo je zaista jedan tragičan trenutak u povijesti hrvatskog naroda”.

Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo kazala je da ovi dani među mještanima Ernestinova bude tugu osobito kada se prisjete svih razaranja koje su branitelji i civili prošli, te je navela slijedeće:

"U zajedništvu i molitvi na ovu tužnu i sjetnu, 32. obljetnicu okupacije, okupili smo se kako bismo odali dužno poštovanje i počast za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani našeg mjesta, našeg Ernestinova, u obrani naše Domovine.

Kao i danas, i prije 32 godine, bio je to jedan prohladan i otužan jesenski dan u kojem su stradali brojni mještani našeg sela. Naše Ernestinovo je okupirano pred nadmoćnim snagama agresora, naši mještani su protjerani iz svojih domova, naši domovi su bili razoreni do temelja, potpuno opustošeni, spaljeni.
U temelje slobodne nam i neovisne Republike Hrvatske živote je utkala 41 osoba koja je sudjelovala u obrani Ernestinova. Među njima, uz hrvatske branitelje, bilo je i civila, žena, djece, još nerođene djece, staraca, suboraca iz svih krajeva Hrvatske, a za njih 6 se nažalost još uvijek traga. Njihova žrtva za njih i njihove obitelji je bila enormna, a svima nama omogućila je put prema slobodi.
Iako vrijeme neumoljivo prolazi, tuga, bol i neutješnost u srcima Ernestinovčana i naših ratnih prijatelja, u našim srcima, plamte istim žarom. Kako i ne bi, kada cijeli mjesec studeni u nama budi osjećaje sjete i tuge, osobito kad se prisjetimo svih razaranja, strahota i tužnih trenutaka koje su branitelji i civili Ernestinova prošli tijekom Domovinskog rata. Mnogi od njih nažalost, izgubili su najmilije članove svoje obitelji.
Neka im je vječna hvala i slava!"

Izvor: PDN/Foto:Marijana Junušić

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.