Obilježavanje 30. godišnjice ubojstva i masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

02.05.2021. 13:15:00

 

30 je godina od ubojstva i masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

 

Pokolj u Borovu Selu je zločin koji su 2. svibnja 1991.godine  počinili pobunjeni srbi. Navedeni pokolj označava  ubojstvo i masakr  12 hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu pored Vukovara.

 

U  noći s 1. na 2.  svibnja 1991. godine dvije policijske ophodnje obavljale su izviđanje na cesti Borovo - Dalj, te su tom prilikom na  ulazu u Borovo Selo primijetili izvješenu jugoslavensku zastavu i  namjeravali su ju skinuti. Prilikom pokušaja skidanja jugoslavenske zastave, na hrvatske redarstvenike srpski teroristi su zapucali na njih i ranili ih.

Sva četiri  hrvatska redarstvenika tom prilikom su ranjena, od kojih su srpski teroristi dvojicu redarstvenika   zarobili i odveli u nepoznato, a dvojica redarstvenika, iako ranjena, vozilom su se uspjeli  izvući .

Dana 2. svibnja. 1991. godine u Borovo Selo stigao je autobus sa hrvatskim redarstvenicima, pripadnicima Specijalne jedinice policije Vinkovci sa namjerom da oslobode dvojicu zarobljenih kolega.

Hrvatski redarstvenici dočekani su u zasjedi, a tom prilikom je ubijeno i masakrirano 12, a ranjeno 23 redarstvenika.  

Ubijeni i masakrirani hrvatski policajaci pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci: Stipan Bošnjak iz Nuštra (r. 1955.), Antun Grbavac iz Nijemaca (r. 1961), Josip Culej iz  Jarmine (r. 1966.), Mladen Šarić iz Novih Jankovaca  (r. 1965.), Zdenko Perica iz Nuštra (r. 1965.), Zoran Grašić iz Otoka (r. 1969.), Ivica Vučić iz Vinkovaca (r. 1961.), Luka Crnković iz Otoka (r. 1970.), Marinko Petrušić iz  Tovarnika (r. 1966.), Janko Čović iz Ivankova (r. 1965.), Željko Hrala iz Ivankova (r. 1968.) i Mladen Čatić iz  Županje  (r. 1971.).

 

Imena ovih ljudi nikada   ne smiju biti  zaboravljena. Sjećanje na njih nas mora svakodnevno poticati da budemo hrabriji, odlučniji, bolji...

Samo zajedništvom i   zajedničkim snagama možemo učiniti ono što nam je svima na srcu, a to je da pravna država djeluje i da počinitelji ovog  stravičnog zločina konačno  budu privedeni pravdi i odgovaraju.

 

Komemorativno obilježavanje 30. obljetnice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije u Borovu, prijeratnom Borovom Selu,  započeo je polaganjem cvijeća i paljenjem  svijeća članova obitelji i rodbine podno spomen-obilježja u Borovu.

 

 Počast ubijenim   policajcima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u ime predsjednika Hrvatskog sabora odao je  saborski zastupnik Nikola Mažar, a u ime predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra obrane Maria Banožića. Počast će odati i izaslanstva udruga policije iz Domovinskog rata i stradalničkih udruga, Vukovarsko-srijemske županije te gradova Vinkovaca i Vukovara.

"Danas ovdje stojimo s dužnim poštovanjem, pijetetom, ponizno odajući počast žrtvi dvanaestorice redarstvenika. Svaka žrtva stvara i daje obavezu, a ova posebno i tu obavezu prema žrtvi moramo izvršavati svaki dan radom, pravdom i ljubavi prema domovini za koju su oni dali svoje živote", izjavio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako je ubojstvo 12 redarstvenika bio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koji je povijest kasnije označila prvom fazom agresije na Republiku Hrvatsku.

"Sjećamo se svih hrvatskih branitelja i s ponosom se sjećamo i uloge hrvatske policije koja je u tim prvim razdobljima rata odigrala ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Bila je glavna meta i dala je prvu žrtvu Josipa Jovića, ali i prvu kolektivnu žrtvu, dvanaest redarstvenika", kazao je Božinović.

Rekao je kako je Republika Hrvatska nastala na žrtvi poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Po riječima Matije Mičića, bivšeg specijalca koji je sudjelovao u akciji hrvatske policije u Borovu i bio je ranjen, skupina pripadnika vinkovačke Specijalne policije dobila je zadatak da 2. svibnja ide u Borovu kao osiguranje radi dvojice policajaca koji su dan ranije pripadnici srpskih paravojnih postrojbi zarobili u Borovu.

"Kada smo ušli u selo automatski su otvorili paljbu sa svih strana na nas, dizali su se crijepovi od kuća i odatle su nas gađali, bacali su i bombe te tukli po nama rafalno", kazao je Mičić dodajući kako je preživjele vinkovačke specijalce tek oko 17 sati iz sela izvukla bivša JNA transporterima.

Uslijed mjera za suzbijanje pandemije covid-19, u Borovu je izostala tradicionalna komemorativna svečanost, kao i miohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja. Protokolom, izaslanstva koja su odavala počast, izmjenjivala su se svakih pola sata, a prvi su ruže na spomen obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine ubijenih redarstvenika.

U Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misu zadušnicu služit će policijski vojni kapelan PU vukovarsko-srijemske fra Ivan Begović nakon koje će vijenci biti položeni i svijeće upaljene i podno križa na vinkovačkom Gradskom groblju dok će se u vinkovačkom hotelu Vila Lenije upriličiti komemorativni skup.

Počast dvanaestorici  ubijenih pripadnika vinkovaške Specijalne jedinice policije u četvrtak polaganjem vijenca i paljenjem cvijeća podno spomen obilježja u Borovu odao predsjednik Republike Zoran Milanović poručivši kako su hrvatski redarstvenici "bili hrvatska oružana sila". 

"Sačekani iza busije, nisu to očekivali već su došli osloboditi svog zarobljenog pripadnika, prijatelja, druga i suborca. Dočekani su kao da su došli ubijati. Nisu došli ubijati i paliti. To je jedan grozan događaj za koji odgovornost još uvijek nije ustanovljena, a vjerojatno neće nikad ni biti." izjavio je u Borovu Zoran Milanović.

 

Izvor: PDN/Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: