Obilježeno prvo postrojavanje 128. brigade: ‘Pozivu na obranu domovine odazvalo se 99,9 posto Riječana’

15.09.2021. 17:20:00

Pozivi za pristupanje 128. brigadi bili su u prvom navratu poslani na 6700 adresa. Odazvalo se nije samo njih - 12!

Okupljanjem čelnika i pripadnika 128 brigade, te nazočnošću tadašnjeg predsjednika IV Općine Rijeka i čelnog čovjeka Krizng štaba Slavka Linića, kao i današnjih dogradonačelnika Sandre Krpan te Gorana Palčevskog u krugu naselja “Lovorka Kukanić” obilježena je 30. obljetnica prvog postrojavanja brigade TO Rijeka od koje je kasnije nastala 128. brigada HV.


O svim radnjama koje su prethodile osnivanju 128 brigade, jer se njezin ustroj dogodio 23. listopada 1991. godine, iscrpno je govorio Šime Radulić, prvi čovjek TO Rijeka.


– Uz brojne zasluge, veliku požrtvovnost i ispunjenje svih zadataka 128. brigade, od iznimne je važnosti istaknuti jednu veličanstvenu činjenicu. Pozivi za pristupanje 128. brigadi bili su u prvom navratu poslani na 6700 adresa. Odazvalo se nije samo njih – 12! Svega 1,75 ne posto nego promila Riječana odbilo je postati dio brigade koja je kasnije branila i oslobađala domovinu. To na najbolji način govori kakva je bio stav Riječana prema ratu i borbi za slobodu, naglasio je Radulić.


Foto galerija: Obilježeno prvo postrojavanje 128. brigadeFoto: Sergej Drechsler



Prisutnima, a zanimljivo je bilo primijetiti da se, kao jedina od svih riječkih udruga, okupljanju odazvalo i čelništvo KN Armada, su se obratili i dogradonačelnok Goran Palčevski koji je još jednom istaknuo požrtvovnost Rijeke ne samo u odazivanju na borbene zadatke nego i u zbrinjavanju velikog broja prognanika i izbjeglica, kao i Ivan Lerga, predsjednik Udruge 128. brigade HV “Sveti Vid”.


Skupom u “Lovorki Kukanić” ujedno je započelo niz aktivnosti koje obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 128. brigade HV Sveti Vid. Slijedi 18. rujna “Lika 2021” – obilazak ličke bojišnice, mjesta na kojima je 128. brigada provela cijeli Domovinski rat kao i odavanje počasti na mjestima stradanja i pogibija njenih pripadnika – Čanak, Ibrišići, Perušić, Gospić, Korenica te na koncu 23. listopada svečanost u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 128.br HV „Sveti Vid“.


Izvor: novilist.hr/Foto: S. Drechsler

Izvorni autor: Novi list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.