Obiteljima poginulih vojnika po 66.000 eura, mobilizirani mogu besplatno zamrznuti spermije...

04.01.2023. 10:05:00

NOVI PUTINOVI DEKRETI:

Ukrajinska vojno-obavještajna služba smatra kako bi Rusija u idućih četiri do pet mjeseci mogla izgubiti dodatnih 70.000 ljudi.  Po brojkama Kijeva, Rusija je u ratu od 24. veljače do danas izgubila gotovo 110.000 vojnika

Pozira s vojskom i obećava pobjedu, napada Zapad zbog agresije, kaže da je povijesna istina uz njih... Vladimir Putin zaposlen je čovjek ovih dana. Potpisuju se i novi zakoni i dekreti dok se brojka 'eliminiranih' ruskih vojnika u Ukrajini, po brojkama Kijeva, približava 110.000..., prenosi 24sata.

- Ruski predsjednik potpisao je dekret o dodatnim socijalnim jamstvima za vojno osoblje koje sudjeluje u 'specijalnoj vojnoj operaciji', kako u Rusiji zovu rat u Ukrajini, javlja TASS.

U dokumentu se navodi da će obiteljima zaposlenika Ruske nacionalne garde koji su poginuli tijekom rata biti doznačeno po 5 milijuna rubalja. Ranjenicima će biti isplaćeno po 3 milijuna rubalja. (Milijun rubalja je cca 13.200 eura.

Odluka je objavljena i na službenim stranicama ruskog ministarstva pod imenom: Ukaz predsjednika Ruske Federacije od 31. prosinca 2022. br. 996 „O dodatnim socijalnim jamstvima za vojno osoblje i osobe s posebnim policijskim činovima koji obavljaju vojnu službu u postrojbama Nacionalne garde Ruske Federacije, i članovi njihovih obitelji"

Napomenimo kako je Nacionalna garda u Rusiji odvojena od vojske.

Predsjednički dekret stupa na snagu danom potpisivanja, a primjenjuje se na pravne odnose nastale od 24. veljače 2022. godine, navodi ruska Lenta.

To nije jedina odluka vezana uz vojsku posljednjih tjedana. 

Ruski vojnici koji su mobilizirani za vojne operacije u Ukrajini imat će pravo na besplatno zamrzavanje sperme u kriobankama, izvijestila je prošlog tjedna državna agencija TASS.

Citirajući Igora Trunova, predsjednika Ruske unije odvjetnika, TASS je izvijestio da je ministarstvo zdravstva odgovorilo na njegov apel za dodjeljivanje pomoći iz proračuna za taj plan.

Ministarstvo je "odredilo mogućnost financijske potpore iz federalnog proračuna za besplatno čuvanje i skladištenje spolnih stanica (spermija) za građane mobilizirane za sudjelovanje u posebnoj vojnoj operaciji 2022.-2024.", rekao je Trunov.

Obitelji također mogu besplatno koristiti pohranjeni biomaterijal ako njihovo obvezno zdravstveno osiguranje to omogućava.

Dodajmo i kako su jučer visoki ukrajinski dužnosnici izjavili kako očekuju nove ruske ofenzive. Ukrajinska vojno-obavještajna služba smatra kako bi Rusija u idućih četiri do pet mjeseci mogla izgubiti dodatnih 70.000 ljudi. 

- Rusko vodstvo je spremno na to - završava ukrajinski službenik.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot/Vladimir Putin

Izvorni autor: PDN/24sata/Renato Jukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.