OBJAVLJENA IMENA Evo tko je sve uhićen u Zagrebu zbog gospodarskog kriminala

17.06.2021. 16:40:00

Uhićeni su šefovi, vlasnici ili direktori tvrtki te su osumnjičeni za gospodarski kriminal. Točnije rečeno, osumnjičeni su za davanje mita šefu Hitnih intervencija u zagrebačkoj gradskoj tvrtki.

Kako piše RTL uhićeni su Ivan Jurinić iz Kum-Gradinga, Davor Režek iz Skela Gradnje i Slaviša Veljković iz Exacta.

U tijeku su pretrage prostora, a kroz večer će svi biti privedeni u istražni zatvor na zagrebačkim Oranicama.

Prema pisanju medija, uspjeli su dobiti predstavnicu tvrtke Kum-Grading koja se nije htjela predstaviti. Na pitanje o optužbama o korupciji do koje je došlo za vrijeme raščišćavanja posljedica potresa, predstavnica je odgovorila: "Mi već 30 godina radimo za GSKG. Nije bilo korupcije. Ne mogu vam ništa reći, tako su nam rekli na obavijesnom razgovoru".

Inače, tvrtka Kum-Grading je u obiteljskom vlasništvu i posluje od 1993. godine.

Uhićenja su potvrdili USKOK i policija.

Za primanje mita osumnjičen je šef Odjela za hitne popravke tvrtke u gradskom vlasništvu Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo Neven Blažević, dok su druge tri osobe, građevinski poduzetnici, osumnjičene za davanje mita.

Šef gradske tvrtke je imao dogovor sa spomenutima. Prema dogovoru, firme poduzetnika bi dobile poslove građevinskih radova i hitnih intervencija u zgradama kojima upravlja GSKG, nakon čega bi Blažević od poduzetnika primio određeni postotak. S obzirom na to da je riječ o hitnim intervencijama na području Zagreba posljednjih godinu i pol, znači kako su uzimali proviziju i za radove na obnovi zgrada.

Prema medijima, cijela akcija trajala je oko godinu i pol, istražitelji su ih prisluškivali, a rezultat su uhićenja u četvrtak.

Iz policije kažu da nakon istraživanja idu u pritvor

"U završnoj smo fazi kriminalističkog istraživanja, tijekom kojeg su uhićene četiri osobe, koje će biti predane pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u. Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje nad četiri osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u", izvijestila je policija.

Sumnja USKOK-a na kaznena djela protiv gospodarstva

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje provode se u odnosu na četiri osobe, za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv gospodarstva. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", poručilisu iz USKOK-a.

Izvor: Direktno.hr/PDN/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: bl/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.