Objavljena odluka o upisu u srednje škole; neki programi vraćeni

20.05.2022. 17:28:00

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prema Odluci o upisu u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./2023. planirano je ukupno 46.377 upisnih mjesta u 2133 razredna odjela, a nakon javne rasprave neki su programi vraćeni i odobren je veći broj upisnih mjesta u odnosu na prvi prijedlog Ministarstva.

Nakon niza primjedbi na Odluku o upisu u srednje škole, koja je u e-savjetovanju bila od 14. travnja do 14. svibnja, vraćeni su neki od prethodno ukinutih programa te je u odnosu na prvotni prijedlog povećan broj predviđenih upisnih mjesta u gotovo svim županijama.

Tako je primjerice za iduću školsku godinu na području Bjelovarsko-bilogorske županije Ministarstvo predložilo upis 230 učenika u devet razrednih odjela, no po konačnoj Odluci bit će mjesta za 260 učenika u 11 razreda. Za usporedbu, u toj je županiji prošle školske godine upisano 10 razrednih odjela s 202 učenika.

U Srednju školu Čazma po konačnoj odluci moći će se upisati 84 učenika u četiri razredna odjela za pet zanimanja i jedan gimnazijski program, premda je Ministarstvo u prvoj odluci predložilo upis 64 učenika u tri razredna odjela, s obzirom na to da su prošle godine u tu školu upisana četiri razredna odjela s 59 učenika.

Gimnazija Daruvar moći će upisati, kao što je i planirala, 64 učenika u tri razredna odjela, premda je Ministarstvo predlagalo upis 55 učenika u dva odjela.

Nakon javnoga savjetovanja povećan je i planirani broj upisnih mjesta u Strojarsko-brodograđevnoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka.

Po prijedlogu konačne Odluke u toj školi ima mjesta za 64 učenika u tri razredna odjela, premda je Ministarstvo prvotno predložilo upis 46 učenika u dva razredna odjela, s obzirom na to da su prošle godine u tu školu upisana tri razredna odjela s 40 učenika.

Za iduću školsku godinu u toj je školi planiran i obrazovni program za stolara. U prošloj školskoj godini u taj program nije upisan nijedan učenik, iako je bio planiran u kombiniranom razrednom odjelu sa zanimanjem brodski mehaničar.

Na području Osječko-baranjske županije, u Obrtničkoj školi Osijek ima mjesta za 99 učenika u 7 razrednih odjela za predviđenih 13 zanimanja. Škola je planirala upis 40 učenika u dva razredna odjela za program Frizer, no u konačnoj odluci ostao je prijedlog Ministarstva iz javne rasprave o upisu 24 učenika u jednom razrednom odjelu za taj program.

Povećan je broj planiranih mjesta u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir pa tako ima mjesta za 108 učenika (pet razrednih odjela) koji mogu birati osam zanimanja. Prema prvom prijedlogu Ministarstva bio je predviđen upis 88 učenika u 4 razredna odjela, s obzirom na to da su prošle godine upisana 63 učenika u šest odjeljenja.

Ta je škola, kao i prošle godine, planirala upis po 20 učenika za programe ekonomist i upravni referent. Prošle je godine u te programe upisano po osam učenika te je Ministarstvo predložilo ukidanje razrednih odjela s malim brojem učenika u suficitarnom zanimanju. Po konačnoj odluci, u toj školi predložen je jedan razredni odjel s 20 učenika za program ekonomista, dok se upis za program upravnog referenta ne predlaže.

Konačnom Odlukom Srednjoj školi Ivan Švear u Ivanić Gradu odobren je i jedan razredni odjel za program opće gimnazije koji se izvodi na izdvojenoj lokaciji u Križu, s mogućnošću upisa 26 učenika.

U Srednju strukovnu školu Marko Babić u Vukovaru predviđen je upis 195 učenika u deset razrednih odjela i 17 zanimanja, koliko je škola i planirala za ovu godinu. Od toga je za nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu planiran upis 82 učenika u četiri razredna odjela i šest zanimanja. Prijedlog Ministarstva upućen u javnu raspravu bio je da se u tu školu upiše 137 učenika, odnosno dvostruko više nego što je škola upisala prošle godine u sedam razrednih odjela i deset različitih strukovnih programa.

Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru odobren je upis 260 učenika u 13 razrednih odjela za 21 zanimanje, od toga je za nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu planiran upis 120 učenika u šest odjela i deset zanimanja. Po prvom prijedlogu u tu je školu bio predviđen upis 168 učenika (gotovo dvostruko više od broja upisanih prošle godine) u osam razrednih odjela i 17 strukovnih programa. 

Srednjoj školi Dalj za nastavu na srpskom jeziku odobren je upis 60 učenika za tri zanimanja u tri razredna odjela, koliko je škola i planirala. Prema prvom prijedlogu Ministarstva za tu je školu bio predviđen upis 40 učenika u dva razreda i dva strukovna programa. Prošle je godine ta škola upisala 13 učenika u tri razredna odjela i tri različita zanimanja.

Prijave za upis počinju 23. svibnja, a učenici se prijavljuju i upisuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https://srednje.e-upisi.hr na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:HINA/ Kristina Jakopović/ ua

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.