OBJAVLJENE SNIMKE POGUBLJENJA U BUČI: “Ovo je najjasniji dokaz ruskih zločina do sad”

20.05.2022. 17:00:00

The New York Times objavio je novi dokaz ruskog pokolja u Buči. List je objavio video snimke za koju tvrdi da prikazuje skupinu ukrajinskih muškaraca koje ruski vojnici drže na nišanu nekoliko trenutaka prije nego što su pogubljeni. Videozapise, u čiji je posjed došao i provjerio The New York Times, nastali su 4. ožujka – radi se o snimcima sigurnosne kamere i civila koji je svjedočio događaju.

Snimka dronom snimljena dan kasnije, 5. ožujka, do koje je također došao NYT, prvi je vizualni dokaz koji potvrđuje brojne iskaze očevidaca. Prikazuje mrtva tijela koja leže na tlu pored poslovne zgrade u ulici Jablunska 144 (Ulica jabuka), dok dva ruska vojnika stoje pored njih. Među tijelima u jednom trenutku se pojavljuje ‘bljesak’ jarko plave boje, a radi se o, kako navodi NYT, zarobljeniku u plavoj majici.

Mnoga detaljna stravična svjedočanstva iz Buče dolaze upravo o događajima na adresi Jablunska 144, dok ukrajinske pravosudne vlasti provode intenzivne istrage zločina u Buči koji se pripisuju ruskim snagama za vrijeme kratke okupacije tog grada u blizini ukrajinske prijestolnice Kijeva.

Na snimci sigurnosnih kamera prikazana je skupina od devet pogrbljenih Ukrajinaca, od kojih jedni drže hlače osobe ispred sebe, dok neki drže ruke iznad glave, kako u koloni prelaze ulicu. Na snimci se vide, kako navodi NYT, dva ruska vojnika s vatrenim oružjem na početku i kraju grupe, koji usmjeravaju liniju kretanja skupine.

Osam svjedoka ispričalo je za NYT da su zarobljenici potom odvedeni iza poslovne zgrade, potom su se čuli pucnji, a skupina muškaraca se više nije pojavila. Snimke dronova koje je dobio NYT, kako navode, potvrdile su iskaze svjedoka, a prikazuju tijela osoba iz odvedene skupine pored poslovne zgrade i ruske vojnike koji stoje nad njima.

Skupina očito pogubljenih muškaraca iz video zapisa također je viđena na fotografiji snimljenoj 3. travnja. NYT tvrdi da je njegova istraga, objavljena u četvrtak, pružila “najjasniji dokaz do sada” da su ruske snage namjerno pogubile skupinu ljudi, “izravno uključivši te snage u ono što je vjerojatno ratni zločin”.

Izvješća o zvjerstvima i pogubljenjima stigla su iz Buče, predgrađa Kijeva, nakon što su se ruske snage počele povlačiti s tog područja krajem ožujka. Svjedočenja i snimke iz Buče potaknule su međunarodne pozive na suđenje za ratne zločine protiv Rusije. Ruski dužnosnici su više puta odbacivali izvješća o zločinima počinjenim u Buči, nazivajući ih “lažnim” i “insceniranim”.

Ministarstvo obrane Ukrajine krajem travnja je na svom službenom Twitter profilu objavilo fotografije i imena ruskih vojnika koje smatra odgovornima za počinjenje ratnih zločina u Buči te ih je tom prilikom prozvala “podmuklom desetoricom”.

“Deset ruskih koljača iz 64. brigade koje se sumnjiči za počinjenje masakra u Buči identificirano je i imenovano. Jedinica je nagrađena za zvjerstva koja je počinila te vraćena na bojište. Pravda za ratne zločince je neizbježna”, navelo je Ministarstvo.

U danima nakon što su se ruski vojnici povukli s područja oko Kijeva, pojavili su se izvještaji da je u Buči mučeno, osakaćeno i ubijeno više od 400 osoba.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot/twitter//Snimka zaslona, pogubljenje u Buči

Izvorni autor: The New York Times/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.