OBLJETNICA UBOJSTVA GENERALA VLADE ŠANTIĆA: Nestao je bez traga, nikad zbog toga nisu sudili zapovjedniku Armije BiH

08.03.2023. 17:56:00

8. ožujka 1995. bošnjačke vlasti uhitile su generala Vladu Šantića, zapovjednika HVO Bihać – i od tada mu se gubi svaki trag. Šantić je ubijen, no tijelo nikad nije pronađeno, prenosi 7dnevno.

Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, i to je zadnji put da je viđen živ.

Šantić je jedan od osnivača HDZ-a BiH u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke. HVO je, pod njegovim zapovjedništvom, između prosinca 1994. i siječnja 1995., uspješno vratio linije obrane Bihaća, koje je prethodno od Srba izgubila Armija BiH. Šantić je odbijao, u skladu s uputama vodstva Herceg-Bosne, ući u sukob sa snagama Republike Zapadne Bosne Fikreta Abdića. Vojna policija Armije RBiH ga je 9. ožujka 1995. uhitila, a iste večeri je vjerojatno i ubijen, piše Braniteljski Braniteljski portal.

Slobodna Dalmacija je u jednom članku iz 2006. napisala da je ubojstvo Šantića naručio Alija Izetbegović. HVO i Šantić su nakon akcije iz siječnja 1995. u Bihaću uživali veći ugled od Armije RBiH i Dudakovića, a muslimansko političko vodstvo smetalo je i Šantićevo odbijanje sukobljavanja s Republikom Zapadnom Bosnom, koja je surađivala sa srpskim snagama. John R. Schindler u svojoj knjizi Unholy Terror, navodi da je Dudaković naručio ubojstvo jer je Šantić znao za njegova krijumčarenja tijekom rata. Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac.

“Slučaj Šantić” je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio kako je general teško zlostavljan i ubijen, a njegovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. U toj istrazi su tragovi krvi generala Šantića pronađeni na stepeništu hotela “Sedra”, tavanu željezničke stanice (u ratu sjedište Vojne policije), a prema opisu zaštićenog svjedoka, pronađena je i bačva u kojoj su trebali biti ostaci tijela ubijenoga generala. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no zbog oštećenja nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu.

Županijski sud u Bihaću konačno je u siječnju 2019., 24 godine nakon ubojstva, potvrdio optužnicu kojom se za ubojstvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik Armije BiH te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović.

Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića. Prvooptuženi Abdić bio je tada zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u parlamentu Federacije BiH.

Duje Šantić, sin pokojnog generala, dobio je poziv za svjedočenje na samom početku suđenja. “Svakim novim postupkom, događanjem, u nama se bude stare rane i to je jako teško. Jedva sam mamu nagovorio da odemo u Bihać jer joj je to velika trauma”, rekao je sin generala Šantića.

Duje Šantić izrazio je ogorčenost što u borbi obitelji za rasvjetljivanje sudbine nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću nije nikada dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske.

“Nedavno shvatio kako nećemo nikada pronaći njegovo tijelo i riješiti ovaj slučaj”, rekao je.

Po njegovim tvrdnjama, odavno je jasno kako se cijeli slučaj ubojstva i nestanka tijela generala Šantića “sustavno zataškavao”. Naveo je kako je imao potporu tek Hrvatske republikanske stranke iz Mostara.

U izjavi za medije Duje Šantić je rekao kako je pred sudskim vijećem govorio o spoznajama o ubojstvu njegova oca. Ustvrdio je kako u sudnici među optuženima nedostaje zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković.

– Ja sam rekao da nedostaje jedna osoba u sudnici i svima je jasno da je u pitanju Atif Dudaković, rekao je.

U konačnici, u svibnju prošle, 2022. godine Županijski sud u Bihaću je nepravomoćno oslobodio bivšeg časnika Armije BiH Hamdiju Abdića optužnice za ubojstvo Vlade Šantića.

Optužnice za ubojstvo oslobođeni su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Abdić.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot/YouTube/RTV HB

Izvorni autor: PDN/7dnevno/Braniteljski-portal.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.