Obrana prigovorila Žužićevom iskazu protiv Lovrić Merzel

26.09.2019. 08:25:00

ZAGREB, 25. rujna 2019. (Hina) - Obrana bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i njenih suokrivljenika u srijedu je prigovorila iskazu krunskog svjedoka Željka Žužića nakon što je u sudnici ponovio da je političarki kojoj se sudi za korupciju dao 100.000 eura mita.

Obrana je prigovorila svjedokovoj vjerodostojnost i njegovom selektivnom pamćenje u dijelovima iskaza koji mu ne idu u prilog. Obrana tvrdi da je Žužić ''u lipu'' znao iznose svojeg poslovnog djelovanja, a istovremeno se nije mogao sjetiti vodili se na sisačkom Općinskom sudu protiv njega postupak zbog davanja lažnog iskaza.

Opisujući navodnu primopredaju mita u županičinom uredu, Žužić je rekao da joj je predao 100.000 eura u apoenima od 500 eura koji su bili u žutoj kuverti. Tijekom opisivanja navodne primopredaje novca obrana okrivljenih je čula da je Žužić rekao ''normalno da sam joj dao novac'', što nisu čuli članovi sudskog vijeća i tužiteljstva.

Stoga je sudac Vjeran Blažeković sudskom odredbom od novinarske ekipe Hrvatske radiotelevizije koja je pratila suđenje zatražio premotavanje snimke kako bi se utvrdilo što je Žužić točno rekao. Nakon premotavanja snimke utvrđeno je da je svjedok rekao "i onda sam joj, normalno, dao novac".

Žužić je, među ostalim, posvjedočio da je i od drugih čuo da ih je županica tražila novac, no nije se mogao sjetiti kada je i od koga to čuo.

Svoje svjedočenje Žužić je u srijedu ponovio pred vijećem suca Vjerana Blažeković koji je preuzeo postupak nakon što se iz njega povukao sudac Ivan Turudić jer je prethodno u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s 'pokajnikom' Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao mito.

Uskok je zbog toga u dva navrata podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, koje je Vrhovni sud usvojio ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Nakon što je Turudić, usprkos takvom zaključku Vrhovnog suda u ožujku ponovno odbio nagodbu Vrhovni sud je krajem svibnja ponovno zaključio da Turudić nije smio odbiti nagodbu. No, taj put je viši sud samostalno potvrdio Žužićevu presudu na temelju ranijeg sporazuma.

U srijedu je svjedočio i voditelj sisačke uprave Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je iskazivao na oklonost svadbe bivše županice u lovačkoj kući Brezovica u lipnju 2009. za koju Uskok tvrdi da je plaćena iz županijskog proračuna.

''Svatovi su koristili samo travnjak ispred lovačke kuće, dok mi nismo služili jelo i piće pa nismo ni ispostavili račun za to. Točno je da sam domaru, njegovoj supruzi i još nekolicini unajmljenih radnika platio za to prekovremene sate, za što sam i odgovarao. Županica je i ranije koristila lovačku kuću što je uredno platila'', kazao je Rožić.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Bivšu županicu i njene suoptuženike Uskok tereti za niz malverzacija, od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć u Sisku i trošenja javnog novca na privatne zabave.

(Hina) xvmaj yam

Izvor: Foto:Cropix / Autor: Bruno Konjević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.