Obvezna evakuacija Kupjanska: Ruske snage opkoljavaju ključni grad u Harkivskoj regiji

16.10.2024. 09:27:00

Ruske snage nastavljaju napredovati u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, dok su mjesecima aktivne i sjevernije, u Harkivskoj regiji, s fokusom na ključni grad Kupjansk. Ukrajinske vlasti u utorak su izdale naredbu za obveznu evakuaciju stanovništva iz Kupjanska i tri okolna naselja u sjeveroistočnom dijelu Harkiva, suočene s rastućom prijetnjom i izazovima opskrbe tijekom zime.

Pored Kupjanska, važnog željezničkog čvorišta na rijeci Oskil, evakuacija je naređena i za Borovu, na jugu, blizu Izjuma, još jednog logističkog središta u regiji.

Kupjansk je bio pod ruskom okupacijom od početka invazije u veljači 2022. godine, no ukrajinske snage su ga ponovno preuzele kasnije iste godine.

Guverner Harkivske regije, Oleh Sinjehubov, izjavio je na nacionalnoj televiziji kako je evakuacija neophodna: "Najteža je situacija u sektoru Kupianska. Na istočnoj obali rijeke Oskil, koja dijeli grad, više ne možemo jamčiti obnavljanje električne energije, grijanja i vodoopskrbe zbog stalnog granatiranja. Svi timovi za popravke odmah se nađu pod ruskom vatrom."

Ruske snage nastavljaju pritiskati istočnu obalu rijeke, a Harkiv, drugi najveći grad Ukrajine, i dalje je pod stalnim napadima raketa i dronova većinu vremena od početka rata.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je kako se u posljednja 24 sata oko Kupjanska odvijalo 19 bitaka, od kojih sedam još uvijek traje.

Ova regija postaje ključno poprište borbi, a ukrajinske snage pokušavaju zadržati kontrolu nad strateškim položajima unatoč stalnim napadima.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Harkiv/arhiva PDN/Reuters

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.