Očekuje se nova oluja: CRVENI ALARM upaljen za dvije regije, DHMZ i Civilna zaštita poslali upozorenje

22.07.2023. 16:00:00

DHMZ je ranije tijekom dana objavio upozorenja za nevrijeme za pet regija –  zagrebačku, osječku, gospićku, karlovačku i riječku regiju.  Isto upozorenje stiglo je iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujni vjetar, ponegdje praćen tučom.

Dvije regije u crvenom

No, u međuvremenu je upozorenje za riječku regiju iz narančastog postalo crveno, što znači da je vrijeme izuzetno opasno, a meteoalarm je promijenjen zbog mogućeg lokalnog grmljavinskog nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnijom oborinom poslijepodne i navečer. Vjerojatnost grmljavine veća je od 80 %.

“Poduzmite mjere, samozaštite se i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ.

Crveno upozorenje upaljeno je i za dubrovačku regiju i to zbog toplinskog vala.

Foto: DHMZ/Screenshot
U Sloveniju stiže nova oluja, izdano narančasto upozorenje

Slovenska agencija za okoliš (Arso) u subotu je za područje cijele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narančasto upozorenje za olujno nevrijeme.

Prema Arsu, moguće je snažno nevrijeme, s tučom te udarima vjetra i groma.

Ovaj put oluje će se formirati nad Slovenijom, a njihov položaj i vrijeme nastanka bit će još teže predvidjeti nego u petak, kada su se olujni sustavi formirali nad susjednom Italijom i kretali prema našem području, javlja Arso.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: D:Š./ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.