OČUVANJE RADNIH MJESTA ILI POGODOVANJE?: HZZ u tišini potpuno promijenio ključne uvjete gospodarskih mjera

14.05.2020. 15:50:00

Nije poznato ni kako ni zašto je nestalo dvostruko vrijeme zadržavanja zaposlenika

Pandemija koronavirusa donijela je domaćim poslodavcima, kojima je narušena gospodarska aktivnost, potporu za zaposlenike, a Odluku o potporama za očuvanje radnih mjesta Vlada je donijela 23. ožujka te je dopunila 6. travnja. To nije ništa novo, no ono što je novo jest da su se neki uvjeti, koje je poslodavac bio obvezan ispuniti, potiho promijenili, objavio je Lider.

Najvažnija stvar jest ta da poslodavci koji su primili pomoć države od 4000 kuna za plaće radnika, sada radnike mogu i – otpuštati. Tako na stranicama HZZ-a na pitanje mogu li poslodavci koji su primili naknadu za ožujak te iste zaposlenike otpustiti u travnju bez penala i vraćanja naknade, stoji jasan odgovor: Mogu, za navedeno nema sankcija.

Razlika je to u odnosu na prvotno objavljene uvjete za primanje mjera, kada otpuštanje nije bilo moguće, već radnike treba zadržati najmanje dvostruko dulje od vremena korištenja potpore. Stoji tako još uvijek na službenoj stranici vlade koronavirus.hr u tekstu objavljenom 23. ožujka. Tako piše kako je poslodavac obvezan: “Održati broj zaposlenih utvrđen na dan podnošenja zahtjeva, dvostruko dulje od vremena korištenja potpore (mjesec dana korištenja potpore – obveza zadržavanja radnika u radnom odnosu dva mjeseca”.

Nastupila je još jedna promjena

Ova promjena nije jedina jer je u rubrici “Pitanja i odgovori” na stranici HZZ-a postavljeno pitanje i o zapošljavanju. Tako je korisnik pitao smije li poduzetnik zapošljavati za vrijeme korištenja potpore. HZZ je odgovorio da je to poslodavcima dopušteno, ali o vlastitom trošku.

Prije je u potporama pisalo drugačije – poslodavci kojima je dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta ne smiju uvoziti radnu snagu niti zapošljavati na radna mjesta tijekom korištenja ove mjere.

Ova promjena može biti prilično problematična s obzirom na to da je sasvim moguće, pa i vjerojatno, kako postoje firme koje se za mjere nisu prijavljivale upravo zbog dvaju spomenutih uvjeta, a oni su sada nestali.

Izvor: net,hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Danas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.