Od danas skuplji plin i struja: Kreću Vladine mjere pomoći za ribare, poljoprivrednike i umirovljenike

01.04.2022. 11:50:00

Od 1. travnja skuplji su plin i struja. Računi za električnu energiju će nam od 1. travnja biti veći za 9,6%, no odstupanja su ipak moguća od kupca do kupca.

Oko 11 posto

– Odstupanja će prvenstveno ovisiti o tarifnom modelu koji kupci koriste, radi li se o jednotarifnom ili dvotarifnom modelu te, naravno, ovisno o tome troši li kupac više ili manje. Za dvotarifno brojilo poskupljenje će biti oko 11%, a za jednotarifno 8,5%, rekao je Petar Sprčić, član Uprave HEP-a.

Od 1. travnja primjenjivat će se nove cijene plina za kućanstva. Kako je objavila HERA, cijena plina rast će između 10 i 23 posto, ovisno o pojedinim opskrbljivačima. U Zagrebu će rasti 15 %. Posljedica je to rasta veleprodajnih cijena plina s 20 na čak oko 200 eura po MGh. Da nije bilo Vladinih mjera, kažu u HERA-i, cijena za kućanstva porasla bi prosječno 77 posto.

Izmjene Zakona o PDV-u

Vlada je sredinom veljače predstavila, a u prvoj polovici ožujka i usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna. Među tim mjerama su uz ostalo i izmjene Zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina kućanstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i pomoći socijalno ugroženima.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na paket mjera usmjeren na suzbijanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, koji stupa na snagu 1. travnja. Podsjetio je da je Vlada je pritom limitirala rast cijena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto, smanjena je stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti.

Podsjetio je da je jedna od posljedica ruske agresije na Ukrajinu i globalnih previranja rast cijena energenata – nafte, plina i struje.

Vladine mjere za ublažavanje udara rasta cijena energenata na standard građana

“Želimo našim mjerama, vrijednim skoro 5 milijardi kuna, ublažiti taj udar na naše građane i na naše gospodarstvo”, poručio je.

Podsjetio je da je Vlada limitirala rast cijena električne energije na najviše 9,6%, rast cijena plina na najviše do 20%, smanjila stopu PDV-a u godini dana s 25 na 5%, a PDV je smanjen i na prehrambene proizvode, troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, kulturne i sportske aktivnosti.

“Vodili smo računa i o onima koji su najugroženiji u našem društvu. Povećali smo iznos socijalnih transfera s 200 na 400 kuna, a oni se odnose sada i na račune za plin, ne više samo za struju. Na taj način brinemo o onim našim sugrađanima kojima je solidarnost u ovom trenutku najviše potrebna”, istaknuo je.

Smanjene trošarine

Poseban program mjera napravljen je za poljoprivrednike i ribare, a umirovljenicima će se uplatiti dodatne jednokratne potpore.

“Sveobuhvatnošću paketa uspjeli smo u najvećoj mogućoj mjeri da se taj udar koji je pred nama u sljedećim mjesecima osjeti što manje na kućne proračune naših građana”, poručio je.

Vlada je više puta intervenirala i u cijene naftnih derivata, dodao je premijer Plenković. Te se cijene mijenjaju na tjednoj bazi, a Vlada je smanjila i trošarine, ograničila marže i odrekla se još nekih dodatnih naknada.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:screenshot/yt

Izvorni autor: narod.hr/Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.