OD OPREME SU IMALI SAMO HRABROST I LJUBAV! Heroje mučki oborila JNA dok su pomagali ranjenom Vukovaru: Ponosno sjećanje nikad ne blijedi

02.12.2022. 15:21:00

Tužni, ali ponosni danas se obitelji stradalih junaka iz Domovinskog rata sjećaju događaja od prije 31. godinu.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su na žalsot pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine nedaleko od Otoka.

Dogodilo se to nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak, oborila protuzračna obrana bivše JNA koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Prvi pali borci

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te uz njih padobranci Rade Grive i Ante Plazibat koji su na današnji dan izgubili živote, prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu i dali svoje živote za domovinu Hrvatsku.

Valja podsjetiti da na početku rata Hrvatska nije imala ustrojeno ratno zrakoplovstvo pa su sami branitelji osnivali prve zrakoplovne postrojbe.

Isprva su obavljali izvidničke, a kasnija i prave borbene zadaće. Među najaktivnijima bio je spomenuti Samostalni zrakoplovni vod u Operativnoj zoni Osijek, osnovan 08. rujna. te ratne 1991. godine.

Naši piloti su od opreme imali samo hrabrost i ljubav prema domovini jer su zadaće obavljali u sportskim avionima i nespretnim, sporim, 50 godina starim poljoprivrednim avionom Antolov An-2.

Foto: Hrvatski memorijalni centar

Ipak, ovi letači radili su čudesne manevre dok su u maniri kamikaza pod okriljem mraka izbacivali iscrpljenim Vukovarcima pomoć. Vrlo brzo su shvatili da mogu učiniti i više.

Od plinskih boca napunjenih eksplozivom počeli su izrađivati takozvane bojler-bombe i ručno ih izbacivati na neprijateljske položaje. Posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području, bio je u noći kada su i poginuli. 

Sama pomisao da su svjesnom odlukom sudjelovali u ovim pogubnim i gotovo samoubilačkim poduhvatima tjera nas da im se nakon više od 30 godina poklonimo. Njihovom pogibijom vod je prestao djelovati. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Grad heroj – Vukovar…

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.