Odana počast poginulim braniteljima Antunovca

05.12.2023. 16:58:00

U Antunovcu je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja masovne grobnice na mjesnom groblju, a potom i ispred Spomen kapelice kod Crkve sv. Antuna odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te civilnim žrtvama iz ovog naselja povodom 32. godišnjice tragičnih događaja iz 1991. godine.

Odavanje počasti i zahvalnosti stradalim braniteljima i civilima nastavljeno je svetom misom. Inače, u Domovinskom ratu poginulo je 68 hrvatskih vojnika i policajaca iz Antunovca. Sudbina trojice hrvatskih branitelja još uvijek nije poznata te se vode kao nestali. 

Vijence i upaljene svijeće položili su tako članovi obitelji i suborci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, saborska zastupnica Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici Hrvatske vojske i policije, udruga branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

“Ovih dana se s posebnim pijetetom prisjećamo 1991. godine i krvave jeseni koja je zadesila Slavoniju, sloma obrane Vukovara, kao i brojnih masakara koji su se dogodili upravo na našem području. Tako se i danas u Antunovcu prisjećamo svih žrtava i pada ovog mjesta te odajemo počast svima koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena, a Domovinski rat je temelj Republike Hrvatske. Hvala im na svemu što su učinili za našu Domovinu,” rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski kazao je kako su prošle 32 godine od najtežih i najtužnijih dana u povijesti općine i samog naselja Antunovac.

“Nakon okupacije sela, svi smo morali otići, a sada odajemo počast svima koji su dali svoj život da bi imali ovo u čemu uživamo. Hrvatskim braniteljima vječna hvala,” rekao je te dodao da istinu, uspomene i sjećanja o Domovinskom ratu moramo prenositi osobito na našu djecu kako bi znali komu trebamo biti zahvalni, a to su hrvatski branitelji.

“Prosinac 1991. godine je bio najteži za sve branitelje grada Osijeka, od Nemetina, Tenje, Antunovca i drugih naselja. Neprijatelj je svim svojim snagama pritiskao našu obranu kako bi grad Osijek doveo u okruženje kao Vukovar, komadao ga i zauzeo. Sve su znali, osim kolika je spremnost branitelja na žrtvu. Srce branitelja je bilo veliko, a napor ogroman i ovdje je donijeta pobjeda u Domovinskom ratu. I nakon priznanja Republike Hrvatske je bilo borbenih djelovanja , ali taj trenutak južne obrane grada Osijeka je bio ključan, i svi smo bili sigurni da ćemo živjeti u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj,” zaključio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac i jedan od zapovjednika obrane Antunovca Stjepan Šerić.

Izvor: cronika.hr/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Draženka Franjić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.