ODBIJAM bilo kakvo povlačenje i to mi NITKO ne može zapovjediti!

22.01.2020. 14:16:00

Uvodna riječ autora:

na današnji dan, tj. 22.01.1993. počela je VRO „MASLENICA“ koja je bila prekretnica rata u Republici Hrvatskoj. Šaljem Vam uradak, tj. istinitu priču kako je to bilo iz mog kuta gledanja i djelovanja. Istina, ovo je izuzetno „blaga“ verzija događaja jer je u stvarnosti bilo puno teže i pogibeljnije. Već prvog dana operacije poginuo nam je brat, Vitez i izvidnik Ivan Leskur, bili smo promrzli, prehlađeni, pod temperaturom, bez smjene, …. Ali smo uspješno odradili sve zadaće koje su bile stavljene pred nas i bez da spomenem da smo tog dana napravili nešto što nije nikada zabilježeno u povijesti modernog ratovanja.

Milivoj Lokas – „Strateg“

______________________________

NIKAD ISPRIČANE PRIČE – VRO „MASLENICA“ – 1993.

______________________________

( nepoznatog nadnevka 1993. )

(skraćena epizoda jedne od bitaka za Kašić)

U jeku borbi, što napadnih djelovanja, a potom obrambenih, jedna mala brojem, ali velika srcem postrojba, 1. Bitnica POTRD-a, kao dio velike i slavne udarne 4. gbr u svojim svakodnevnim „poslovnim koncertima“, kojima usput rečeno ni Bečka filharmonija nije bila ravna po uigranosti i dužini „koncerata“ i bez stanki, dogodilo se i sljedeće.

Svakodnevni, tj. večernji „brifinzi“ svih zapovjednika POTRD-a na kojima sam redovno prisustvovao, jedan je bio „neobičan“ „nevjerojatan“; „upečatljiv“, „šokantan“, ……

Zapovjednik POTRD-a prenio je informacije s brifinga „višeg ranga“ tj. rekao je:“ Gospodo, situacija je sljedeća! Službe su prikupile podatke da je neprijatelj dovukao ogroman broj novih snaga što oklopnih što „svježe“ žive sile, što topništva za potporu i moramo se nositi s tim da sutradan očekujemo strahovit napad na koje naše snage neće moći adekvatno odgovoriti i izdržati te moramo biti spremni na povlačenje…….“ U tom trenutku sam ustao, prekinuo ga i glasno i jasno pred svima rekao: „ Ovo je 1993. godina, a ne 1991. ili 1992. kad smo se morali povlačiti! ODBIJAM bilo kakvo povlačenje i to mi NITKO ne može zapovjediti!“

Vojnički sam pozdravio nazočne, okrenuo se i demonstrativno napustio sastanak (brifing).

Istog trenutka sam oglasio: „ SVI NA POLOŽAJ!“

Nakon nekoliko minuta svi pripadnici 1. Bitnice POTRD-a 4.gbr su bili na svojim mjestima.

Svojstvenim, poznatim jasnim i glasnim stavom zapovjedio sam POSTROJ iza „cura“ i poredani baš po vojnički i „po špagu“ na : POZOR, NA MISTU ODMOR!

 Nastavio sam istim jasnim tonom: „Gospodo, situacija je sljedeća“, tj. iznio sam informacije s kojima sam netom prije demonstrativno napustio „brifing“ i nastavio, „Ako netko smatra da na bilo koji način nije u stanju ili ne može podnijeti ono što nas sutra čeka, neka slobodno sad odustane i NITKO, ali baš NITKO ga neće ni osuditi ili „krivo“ pogledati, ali oni koji žele ostati uz mene moraju znati da je sutra biti il' ne biti jer ja se NE POVLAČIM i moja je IZVRŠNA!“

Kratkotrajan ŠOK, nevjericu, žamor, negodovanje …. ubrzo je preuzeo PONOS, ČAST, …. NEMA POVLAČENJA!

Sačekao sam još kratko vrijeme jer nisam, priznajem, očekivao da baš nitko ne odustane svjestan posljedica još jednog Dana „D“.

(BOŽE mili, kako je časno bilo biti dio ovog časnog stroja u kojem su svi spremni boriti se i 'mrijeti za jedinu nam Domovinu. BOŽE, HVALA TI! Dragi Bože daj nam snage da izvršimo svoju zadaću Tebi u čast u borbi protiv zla, a na ponos Domovine da jednog dana kad dođemo u Tvoju blizinu na nebeske poljane da nam milostiv budeš i sudiš prema našim zaslugama.)

Kad sam se ponovno uvjerio u snagu, odlučnost tih istih RATNIKA i njihovu spremnost žrtve za Domovinu, u koju nikad nisam ni na trenutak posumnjao, bio sam preponosan. Ni sam ne znam kako mi srce nije tad prepuklo od PONOSA, ČASTI, ….. ni kako sam suze uspio suzbiti, još glasnije sam zapovjedio: “ PRIPREMI SE ZA BLISKU BORBU!“

Znali smo što to znači te koje korake poduzeti u pripremi kao i da smo SPREMNI! (vadi TF i pripremi Pancirne).

Napustio sam PP i pod punom ratnom opremom otišao u Centar Veze. Zapovjedniku sam kazao da moramo odmah napraviti raspored kanala RUT-ova u slučaju ometanja. Zapovjednik mi je rekao: „Strateg, pa to možemo ovih dana.“, na što sam ga oštro „pogledao“ i samo kazao tihim glasom, „ ODMAH!“. Shvatio je situaciju i za nekoliko minuta svi kanali su bili „uštimani“ i raspored korištenja istih (šifrirano naravno)!(Hvala Vezi!)

Noć, nespokoj, priprema, izračuni, molitva, zora….

Osvanula je i ta zora, i taj još jedan u nizu Dana „D“,…sve po očekivanju…. najprije topnička paljba, naravno, žica pukla, ostali smo bez telefona, naravno i Motorole ometane, ostali smo i bez njih……..

Nije bilo puno vatre po nama, tek poneka tenkovska iz područja sela Drače, …. i poneki plotun tempirnih, ali visoko iznad glava tako da smo, Bogu dragom hvala, prošli „lišo“….

Kad smo vidjeli da nema telefona, Motorola, bilo je samo jedno jednostavno: „Anđelo- NADA!“

Anđelo ka' 'tica uskače u „NADU“ i veza svih veza je uspostavljena u roku nekoliko sekundi kao i zahtjevi za „prvom pomoći“!

Filharmonija je počela svoj koncert bez stanke, naravno!

Na PP ni „muha“ se nije čula niti smjela čuti osim zadaće i potvrde primitka iste.

Kanonada, zahtjevi, pomoć, …. Cilj 1, Cilj 2, Cilj 3, Cilj 4, Cilj 5, Cilj 6, Cilj 7, Cilj 8, ……..

DA, ali mi imamo „samo“ 4 „cure“!

Odolijevamo koliko možemo, Anđelo se odlično snalazi, sve je kao „po špagu“, ali cijevi se „spuštaju“!

 Anđelo mi daje Cilj za gađanje ( Kašić), vičem: „Provjeri! Provjereno!“...... šutnja, nespokoj, bijes, snaga,……. ali i tuga da se srca cijepaju, no NEMA predaha!

Svi znamo što to znači i da se ovisno o brzini spuštanja cijevi bliži trenutak …. Onaj od večeri prije na koji smo SPREMNI!

Odolijevamo, (pokrivamo najveći dio bojišnice), kamion jedan stiže, prazni se, kamion drugi stiže, prazni se, seljani pomažu u istovarima, „radi se“, „radi se“, 4 cijevi 4 različita cilja istovremeno, korekcije bez Tablica gađanja ( radi se po „skoku daljinara“) (HVALA zapovjedniče Joso Marinović - 113. Šibenske brigade što si me „mučio“ tj. učio), (foto-memorija) karta „u očima“, …. Ludolfov broj „luduje“….. treći kamion dolazi………

PP postaje „mravinjak“, košnica puna „pčela radilica“, ali bez „zujanja“, bez i jedne suvišne riječi bez da sam to morao ikome kazati, svi smo znali „što je u igri“!

Radi se, radi, koncert Filharmonije 1. Bitnice POTRD-a Udarne 4. gbr traje već satima……cijevi su se prestale spuštati, sad slijedi „udri jače manijače“….

Anđelo se preznojava u „NADI“, ali radi kao sat… do jednog trenutka u poslijepodnevnim satima kad mi je viknuo „korekciju“: najprije 500 metara Istok, …. izvršeno sa „sumnjom“ , (     obično su korekcije bile od 20 – 100 metra) , a potom ŠOK!

 Anđelo viče: „Isti cilj 1 000 metara istok“…. “Stani! Anđelo, tko vodi vatru, provjeri, to ne može tako“ ….Anđelo provjerava i ushićeno viče…: „Strateg, jeste isti cilj, ali sad je 1 500 metara Istok, „ganjamo“ im tenkoveeeeeeeeee………………………………..“

Mislim da nije potrebno opisati što se tad dogodilo na PP i u srcima bojovnika!

Naravno, nema predaha, to je tek početak i drugi ciljevi su pred nama…..odrađeno……

…završetak „koncerta“ tog nepoznatog dana kad smo „izgubili“ i (opet) vratili KAŠIĆ završio je oko 01:00 sati kad smo dobili i „službenu potvrdu“:

 KAŠIĆ je naš!

( HVALA HEROJIMA kojima smo imali čast biti ŠTITONOŠE!)

Taj dan kao i mnogi drugi obavijeni su velom tajni iz više razloga, a ponajviše jer ih nitko nije na prikladan način opisao ili nije znao neka sad zna!

S dovoljnim vremenskim odmakom smatrao sam za shodno objaviti ovaj skraćeni dio samo „jedne epizode“ u nizu zbog veličine VITEZOVA 1. Bitnice, POTRD-a, UDARNE 4.gbr i njihovom nemjerljivom doprinosu u stvaranju, obrani i oslobađanju RH!

Neka mi bude oprošteno što sam naglasio samo jedno ime, jednostavno sam morao zbog „uloge“ koju je odradio na čast njemu i svima nama!

Svi ostali „neimenovani“ VITEZOVI, neka se ne naljute jer to ne umanjuje njihovo JUNAŠTVO!

Ovim putem i na ovaj način želim reći:

HVALA VAM ČASNI VITEZOVI ŠTO STE MI UPOTPUNILI ŽIVOT!

HVALA VAM ŠTO STE TOG DANA UČINILI NEŠTO NEZABILJEŽENO U POVIJESTI RATOVANJA!

 

P.S.

 

Ako vam netko ikad kaže da nemate pravo biti ponosni ili slično, poznajete me dovoljno da sam škrt na riječima, IMATE! Nema tog generala, admirala ili vojnog analitičara koji može demantirati ili umanjiti vaš doprinos na ČAST svima vama i svih budućih generacija jer ste uistinu napravili nešto što nije zabilježeno u povijesti modernog ratovanja!

 DA, vi ste ti koji ste bili odlučujući čimbenik obrane cjelokupne VRO „Maslenica“, pri tom ne umanjujući doprinos ni na kakav način bilo koji drugi PP ili postrojbu!

DA, izgubljeni su životi mnogih VITEZOVA, ali da nije bilo vas, izgubili bi nemjerljivo više!

Blagoslovio vas dobri BOG!

 

S poštovanjem VAŠ,

 

Milivoj Lokas – Strateg

 

__________________

DA SE NE ZABORAVI!

__________________

HVALA VAM VITEZOVI SVJETLA!

__________________

Posvećeno 1. Bitnici POTRD-a UDARNE 4. GBR

__________________

Blagoslovio vas dobri Bog!

__________________

NA SPOMEN BRAĆI PO ORUŽJU KOJI POLOŽIŠE SVOJE ŽIVOTE NA OLTAR DOMOVINE!

Izvorni autor: Milivoj Lokas – Strateg

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.