Odbor austrijskog parlamenta usvojio rezoluciju protiv održavanja komemoracije na Bleiburgu

09.07.2020. 11:50:00

Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojio neobvezujuću rezoluciju protiv održavanja komemoracije kod Bleiburga, piše Večernji list.

Rezoluciju su pokrenule stranke ÖVP-a (narodnjaci), SPÖ-a (socijalisti), Zeleni i liberalni NEOS, a podržao ju je, na iznenađenje mnogih, i FPO (Slobodarska stranka), da bi se kasnije pozvao na pogrešku u glasanju. Priliku da jasno kažu svoj stav imat će i sutra kad se o rezoluciji bude glasalo na plenarnoj sjednici tog zastupničkog i zakonodavnog doma austrijskog parlamenta.

Odbor za unutarnju politiku već je raspravljao o tome kako se postaviti prema tradicionalnoj godišnjoj komemoraciji kod Bleiburga, a sada je postignut i nadstranački sporazum, izvijestili su iz parlamenta.

Od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera traže, na temelju jednoglasnog prijedloga odbora, da ispita sve pravne mogućnosti u vezi s budućom zabranom “ultranacionalistič- kofašističke komemoracije” i “ustaških simbola”. Pritom ga pozivaju da razmotri sve moguće pravne mjere na nacionalnoj, bilateralnoj i europskoj razini, da uzme u obzir Povelju EU o ljudskim pravima, europske konvencije o ljudskim pravima i druge ustavne norme kako bi se reguliralo, odnosno zabranilo okupljanje na Loibaškom polju pokraj Bleiburga već 2021. i sljedećih godina.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.