Odgajatelj u vojsku, Vrdoljakova desna ruka u financije, bivša Prgometova stručnjakinja u MUP: Istražili smo tko su novi državni tajnici

25.09.2020. 18:49:00

Iako su ministri potvrđeni još u srpnju, tek ovih dana i službeno su potvrđeni njihovi novi-stari najbliži suradnici. Većina jučer imenovanih državnih tajnika već je radila na tim poslovima u prethodnoj Plenkovićevoj vladi, no na popisu su i neka imena koja znamo s druge strane Markova trga

Među imenima državnih tajnika potvrđenih na zatvorenom dijelu sjednice Vlade našla su se i ona Irene Petrijevčanin Vuksanović, Branka Hrga i Stjepana Čuraja. Oni su od ranije poznati u javnosti jer su do prije nekoliko mjeseci sjedili u klupama u prethodnom sazivu Sabora: Petrijevčanin Vuksanović kao zastupnica HDZ-a, Hrg kao zastupnik HDS-a i Čuraj kao zastupnik HNS-a.

Izašli su oni i na ove izbore, no nisu imali sreće osigurati zastupnički mandat. I kada se već pomislilo da je time njihova politička karijera na silaznoj putanji, Vlada ih je imenovala državnim tajnicima.

Branko Hrg: Odgajatelj u redovima obrane

Tako će Branko Hrg biti državni tajnik u Ministarstvu obrane. Hrg je rođen 1961. godine u Kalničkom Potoku. Završio je studij pedagogijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i po struci je odgajatelj predškolske djece. Iako je desetak godina radio u školi, Hrg se kasnije bavio poljoprivredom, bio je direktor privatnog poduzeća, rukovoditelj komercijale u ugostiteljsko-turističkom poduzeću u Križevcima te pročelnik za društvene djelatnosti u Gradu Križevcima.

Bivši je čelnik HSS-a, a sada zamjenik predsjednika HDS-a. U četiri je mandata bio gradonačelnik Križevaca, a u tri mandata sjedio je i kao zastupnik u Saboru.

Iako se učlanio u HSS još 1992. te bio i na čelu te stranke, dolaskom Kreše Beljaka odlazi iz HSS-a te postaje članom Hrvatske demokršćanske stranke, koalicijskog partnera HDZ-a.

Branko Hrg

Branko Hrg

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stjepan Čuraj: HNS-ovac s dvije diplome

Iz redova koalicijskih partnera dolazi i HNS-ov Stjepan Čuraj, novi državni tajnik u Ministarstvu financija. Čuraj je rođen 1980. u Osijeku. Ima diplomu dva fakulteta - na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio je stručni studij ekonomije dok je na Pravnom fakultetu u Osijeku završio stručni specijalistički studij javne uprave.

Ekonomskim temama bavio se i u prethodnom sazivu Sabora pa mu rad u Ministarstvu financija ne bi trebao biti potpuna nepoznanica. Što se tiče radnog iskustva, Čuraj u svojoj biografiji navodi kako je radio na poslovima projekt menadžera i u nevladinom sektoru. Bio je osnivač i suvlasnik tvrtke za promidžbu Inuendo (od 2008.), a unutar osječkog gradskog poduzeća Športski objekti radio je na radnim mjestima voditelja investicija i projekata, zamjenika direktora te naposljetku i direktora.

U HNS-u je od 2005., a bliski je suradnik bivšeg šefa stranke Ivana Vrdoljaka.

Stjepan Čuraj

Stjepan Čuraj

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Irena Petrijevčanin Vuksanović: Stručnjakinja za sigurnost i informacije

Među onima koje smo u prethodnom sazivu gledali u saborskim klupama je i HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović, nova državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova. Rođena je 1978. u Osijeku, s doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i to iz područja informacijske i komunikacijske znanosti. Od 2001. radila je na HRT-u, a od 2004. u Agenciji za elektroničke medije te kasnije u privatnom sektoru. Godine 2009. postala je savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na političkoj sceni pojavila se 2015., i to uz Dragu Prgometa koji je u to doba napustio HDZ. U Sabor je prvi put ušla na listi Mosta, a nakon razlaza Prgometa s Mostom postala je članica njegove nove stranke HRID. Nakon povratka Prgometa u HDZ, u tu stranku učlanila se i Petrijevčanin Vuksanović.

Irena Petrijevčanin Vuksanović

Irena Petrijevčanin Vuksanović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako se u Saboru bavila temama obrazovanja, Petrijevčanin Vuksanović bavi se i (nacionalnom) sigurnosti. Na Hrvatskom vojnom učilištu nositeljica je obveznog predmeta 'Nove paradigme sigurnosnih prijetnji, rizika i izazova' i izbornog predmeta 'Korporativna sigurnost i ugroze' te je boravila na usavršavanju u SAD-u, Njemačkoj i Južnoj Koreji. Osim toga, bavi se temama kibernetičke sigurnosti, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i manipuliranjem društvenim mrežama.

Kako doznaje Nacional od visokih izvora iz HDZ-a, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović inzistirao je na tome da se MUP u idućem periodu, koji će u sigurnosnom smislu biti vrlo izazovan, pojača visokokvalificiranim stručnjakom iz tog područja.

Čačićevim Reformistima dva mjesta državnih tajnika

I dok je ova trojka u izvršnu vlast došla iz saborskih klupa, ima onih koji su stigli s nekih drugih dužnosti. S mjesta zamjenika župana dolaze Tomislav Paljak iz Varaždinske županije te Sandra Herman iz Međimurske županije. Oboje su članovi Čačićevih Reformista, također koalicijskog partnera HDZ-a.

Paljak će biti državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, i to iz struke. Naime Paljak je diplomirani učitelj, a prije dolaska na mjesto zamjenika župana 17 godina bio je ravnatelj Osnovne škole Sveti Martin na Muri.

Tomislav Paljak

Tomislav Paljak

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Po struci je učiteljica i Sandra Herman, no njoj će na poziciji državne tajnice u Ministarstvu turizma i sporta pomoći to što je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završila poslijediplomski specija­listički studij, smjer menadžment turizma, a njen doktorat na Ekonomskom fakultetu u Osijeku također je na temu turizma. Više od deset godina radila je u osnovnoj školi u Pribislavcu, no 2005. postaje članica Poglavarstva Međimurske županije, u kojem vodi resore turizma i kulture. U istom razdoblju obnaša dužnost predsjednice Turističke zajednice Međimurske županije. Od 2013. je na mjestu zamjenice župana.

Sandra Herman i međimurski župan Matija Posavec

Sandra Herman i međimurski župan Matija Posavec

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

HDZ-ovi gradonačelnici i bivši dožupani

S druge dužnosti u izvršnu vlast dolazi i gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina te postaje državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Rukavina je prije dolaska na mjesto gradonačelnika bio zamjenik župana Ličko-senjske županije, a prije toga je godinama radio kao turistički inspektor. Po struci je ekonomist te ima završen Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Na tom fakultetu upisao je i poslijediplomski specijalistički studij 'Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu'.

Sanjin Rukavina

Sanjin Rukavina

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: senj.hr

Za državnu tajnicu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine imenovana je pak Sanja Bošnjak, aktualna direktorica Panonskog drvnog centra Virovitica. Po struci je ekonomistica i ima završen poslijediplomski specijalistički studij 'Upravljanje ekonomskim razvojem' na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. U svojoj biografiji navodi da je stručnjakinja za fondove EU-a te da je od 2003. radila na raznim pozicijama u Virovitičko-podravskoj županiji, a od 2008. do svibnja 2013. godine kao ravnateljica VIDRA-e, agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Bila je i zamjenica župana te obnašateljica dužnosti župana.

Sanja Bošnjak

Sanja Bošnjak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Novo lice među državnim tajnicima je i Silvio Bašić u Ministarstvu zdravstva. Bašić dolazi s mjesta pročelnika Zavoda za neurologiju u KB-u Dubrava. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1995., a 2004. magistrirao je na Medicinskom fakultetu u Splitu, na kojem je i doktorirao četiri godine kasnije. Na usavršavanju je bio i u Zürichu, Grenobleu, Seattleu i Lyonu.

Izvor: tportal.hr/Foto: Cropix/Pixsell/montaža: Neven Bučević

Izvorni autor: Maja Šurina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.