Odgođeno suđenje četvorici hrvatskih pilota u Beogradu

26.12.2022. 17:43:00

Suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženima za raketiranje izbjegličke kolone tijekom "Oluje" 1995., odgođeno je u ponedjeljak uz obrazloženje suda u Beogradu da nije imao elemenata za odluku da im se sudi u odsutnosti. 

Predsjedajući sudskim vijećem Vladimir Duruz nije zakazao novo ročište, nego je suđenje odgodio do daljeg dok se ne utvrdi vjerodostojnost priopćenja hrvatskog ministarstva pravosuđa da neće postupati po zamolbi Srbije u tom predmetu, izvijestili su srbijanski mediji.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Tada je poginulo i ranjeno više civila srpske nacionalnosti, uključujući četvero djece, piše u optužnici.

Hrvatske vlasti tvrde da srbijansko pravosuđe nije nadležno za taj slučaj, da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici te da će zaštititi pilote.

Sudac Duruz je rekao kako je za odluku o suđenju u odstutnosti nužno provjeriti autentičnost dokumenta hrvatskog ministarstva pravosuđa jer je skinut sa interneta.

Dodao je da se novo ročište neće zakazivati sada, ali da to ne znači da će do nastavka procesa “proći mjeseci”, prenose mediji.

Pripremno ročište u postupku protiv četvorice hrvatskih časnika održano je 16. studenog bez prisustva javnosti.

Izvor: N1

Izvorni autor: Hina/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.