ODLIKOVANI VUKOVARSKI DJEČAK-SNAJPERIST: ‘Ne idem na obljetnice… Od toga se ‘raspadam”

18.11.2021. 16:36:00

Igor Široki, Zagrepčanin koji se tek punoljetan priključio HOS-u u obrani Vukovara, bio je jedan od najmlađih pripadnika te postrojbe.

Iako Široki nerado javno istupa i živi samozatajnim životom, njegova je priča snažno odjeknula u medijima onoga trenutka kada ga je tadašnja predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović odlikovala za njegov doprinos u bitci za Vukovar koji je ostvario kao jedan od najučinkovitijih snajperista toga doba.

“Ne mogu, sve me trga…”

Područje snajperskog djelovanja tada gotovo dječaka Igora Širokog, bila je jedna od najtežih linija obrane – vukovarsko Sajmište.

Iako bi on imao puno toga za pričati, Široki sve ostavlja iza sebe – osim sjećanja na žrtve i suborce iz svoje postrojbe s kojima je i danas u gotovo pa bratskom odnosu. No, unatoč svemu, Široki ne odlazi na obljetnice i ne priključuje se kolonama sjećanja:

“Ne mogu. Jednostavno me sve ‘trga’. Bio sam dva puta na obljetnici i doslovno me fizički slomi atmosfera”, kaže nam Široki koji je i danas u mislima sa svima koji imaju snage biti u Vukovaru.

“Iznimno sam ponosan na današnji dan. Iznimno. To što fizički ne prisustvujem na obljetnici, ne znači da imam išta protiv njih, ali ja se jednostavno ‘raspadam’ kada tamo odem. Za mene je to puno više od formalnosti, polaganja cvijeća i paljenja svijeća. Za mene je to ‘flashback’ na najteže trenutke i teško to podnosim”, iskren je vukovarski heroj.

Foto: Viktorin Jurić Paša

 

Priča o dječaku sa snajperom u ruci

“To je jedan od najboljih ratnika koje sam imao prilike vidjeti”, kaže o Igoru njegov zapovjednik Zvonimir Ćurković.




“Unatoč godinama, bio je jedan od najefikasnijih snajperista u Vukovaru. Imao je jednu nevjerojatnu intuiciju mudrog djeteta, ali je istovremeno bio vrlo srčan. Gledao sam ga kako zbog nepravde i nemoći povremeno zaplače, ali je istovremeno imao jednu upornost i ustrajnost kao malo koji stariji suborci. Zapravo, Igora možda najbolje oslikava jedna situacija kada je dan prije pada Vukovara ostao potpuno sam držati kilometar i pol linije na Sajmištu. Kada se vratio, bio je užasno gladan. Rekao je da je taj dan pojeo samo glavicu luka”, prisjeća se Zvone koji nam pokušava objasniti zašto je Široki toliko povučen, zašto nije sklon medijima i zašto nije, poput većine svojih suboraca, na društvenim mrežama:

“Mislim da Igor emotivno jako teško podnosi sve ove raskole i nesloge oko nas jer je svjestan koliko smo se namučili u ratu. Završetkom rata on, naime, nije završio s ratovanjem. Poslije je bio i na Kupresu, tamo su mu promrzle noge i svašta je prošao. A znate, ne treba zaboraviti da je on tada bio klinac”, kazao nam je Zvone o ovom velikanu HOS-a.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.