ODLUKA EUROPSKE KOMISIJE: Digitalne covid potvrde i na temelju brzih antigenskih testova

22.02.2022. 14:56:00

Europska komisija je u utorak odlučila da države članice EU-a izdaju digitalne covid-potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova.

“Od danas nova pravila omogućavaju državama članica da izdaju potvrde o preboljenju covida-19 na temelju rezultata brzih antigenskih testova”, objavila je Komisija.

Prije toga su usvojili delegirani akt s novim pravilima o covid potvrdama.

Podsjetimo, do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Kako bi se osigurala pouzdanost i točnost potvrda, korišteni testovi moraju biti na zajedničkom popisu EU-a brzih antigenskih testova, a testiranja trebaju obaviti profesionalni zdravstveni djelatnici.

“Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebice građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći izdavati potvrde o preboljenju na temelju rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova”, rekao je Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides je izjavila da su brzi antigenski testovi stavljeni na zajednički popis EU-a na temelju neovisnih i kvalitetnih istraživanja.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.