ODLUKA JE DONESENA: Svi Slovenci se moraju vratiti iz Hrvatske do subote ili nedjelje

18.08.2020. 17:10:00

Krajnji rok da se Slovenci vrate iz Hrvatske bez odlaska u karantenu je subota ili nedjelja navečer, izjavio je u utorak visoki slovenski dužnosnik dodajući da će konačnu odluku o tome vlada donijeti u četvrtak.

Slovenski turisti se nakon upozorenja vlade polako vraćaju kući, a preostalima će se dati nekoliko dana, rekao je glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin na konferenciji za novinare.

Kao krajnji rok za povratak bez odlaska u karantenu naveo je ponoć u subotu ili ponoć u nedjelju.

Prema podacima hrvatske strane, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 160.00 Slovenaca.

Od 27 zaraza u Sloveniji u posljednja 24 sata, iz Hrvatske ih je uvezeno najviše, osam, a ostali su došli su iz Austrije, BiH, Španjolske i s Kosova, naveo je Kacin.

Slovenski epidemiolozi preporučuju vladi obaveznu karantenu za sve koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj zbog loše epidemiološke situacije u susjednoj zemlji iz koje se koronavirus uvozi u Sloveniju.

Kacin je kazao da u Hrvatskoj broj novih zaraza “strmo raste” i da je sve više “uvezenih” slučajeva što negativno utječe na epidemiološko stanje u Sloveniji, gdje početkom rujna počinje škola.

Kao najveće izvore infekcija u Hrvatskoj naveo je noćne klubove koje posjećuju mladi koji i kada se prijave epidemiolozima “taje” svoje kontakte, a prije toga zaraze više ljudi.

Pozivajući se na slovenski Institut za javno zdravlje, kao osobito rizične naveo je noćne klubove na Pagu (Zrće), u Vodicama, Biogradu na moru, Makarskoj i na Hvaru.

Kao relativno sigurnu destinaciju istaknuo je Istarsku županiju, ali nije rekao da će biti zuzeta od novih mjera. I za granične županije je ocijenio da su većinom u “zelenoj” epidemiološki sigurnijoj zoni.

Kako bi osigurala siguran povratak svojih građana iz Hrvatske, Slovenija će krajem tjedna uvesti maksimalan broj ulaznih kolona na graničnim prijelazima.

No, neće biti popuštanja prema onima koji se jave na granicu nakon ponoći u subotu ili nedjelju i svi takvi pa i ako se nalaze u koloni dobivat će upute o obveznoj karanteni, rekao je Kacin. Hina

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.