ODRŽAN OKRUGLI STOL Ante Nazor poručio iz Križevaca: “Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine”

20.07.2022. 08:14:00

Udruga hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci organizirali su večeras u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima Okrugli stol pod nazivom “Izdavaštvo o Domovinskom ratu”.

Sudjelovali su izv. prof., dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu i docentica, dr. sc. Ana Holjevac Tuković, arhivska savjetnica, voditeljica Odjela arhivskog gradiva Domovinskog rata u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu.

DSC_6606

Mate Babić uvodno je pozdravio i zamjenika ravnatelja Centra Matu Rupića, predsjednika Udruge organizatora Zvonka Belju, predsjednika Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Koprivničko-križevačke županije liječenih od PTSP-a Sveti Marko Križevčanin Miljenka Cara i predsjednika Udruge pripadnika ratne postrojbe policije Križevci Željka Kemenovića napomenuvši kako je projekt poduprla Koprivničko-križevačka županija.

mate babic

Teme Okruglog stola bile su arhivska građa o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj – dostupnost, izdavaštvo o Domovinskom ratu u HMDCDR, izdavaštvo o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na zapadnu Slavoniju i interpretacije ponekih medija, osobito internetskih portala o pojedinim ratnim zbivanjima u RH i BiH u vrijeme Domovinskog rata.

Ana Holjevac Tuković istaknula je kako se susrela s problemom oko pristupanja klasificiranim podacima za potrebe istraživanja. -U arhivu MORH-a sam morala prepisivati podatke ručno, nisam smjela fotografirati, iako sam prošla provjeru najvećeg sigurnosnog stupnja. Radila sam u procesu mirne reintegracije i trebala sam pristupiti dokumentima s najvišom klasifikacijom, ali bilo mi je zabranjeno. Rečeno mi je da zbog interesa države moram pričekati 40 ili 50 godina.

ana holjevac

Zatim sam pretraživala arhivu UN-a i našla sam dokument koji mi je bio zabranjen i bio je na engleskom jeziku. Naime, Vlada je poslala izvješće UN-u kompletno prevedeno. Nadam se da će ubuduće arhivsko gradivo biti dostupnije – kazala je i osvrnula se na način predaje dokumentacije Haškom sudu nakon 2000. godine.

Ante Nazor predstavio je rad Centra i uvodno rekao kako su do 2021. godine objavili 111 knjiga kao izdavači ili suizdavači. -24 knjige su dokumenata koje su bile važne u haškim procesima tijekom suđenja generalima Čermaku, Gotovini i Markaču. Meni je najznačajnija knjiga koja je dokument o Bljesku i Oluji, jer smo uz srpske dokumente o Bljesku i Oluji stavili dokumente MORH-a pa imamo jednu i drugu stranu o tim operacijama – rekao je Nazor i dodao kako se zatim krenulo u objavljivanje po regijama te da je objavljeno i 17 fotomonografija.

ante nazor

Nazor se s sposebnim emocijama prisjetio 1991. godine prikazajući fotografije hrvatskih vojnika sa skromnim naoružanjem i vozilima koja su služila u Domovinskom ratu i napomenuo kako su ga zasmetale laži u medijima koje su bile prikazane u to vrijeme.

-Nas su napali i kad je bio proces za Orašje o gradivu HVO-a. Kad je to gradivo nakon 2000. godine preuzeto, bilo je zapušteno. Više od 100 tisuća stranica je digitalizirano i poslano u Haag. I nema više prljavog veša koje nije prošlo kroz ruke stranih istražitelja. Sve što je bilo negativno prošlo je kroz ruke onih koji žele loše Hrvatskoj, ali nije problem u dokumentima. Problem je u njihovom selektivnom prikazu. Mi se nemamo čega sramiti, bilo je događaja koji nam ne idu na čast, ali je problem kad se dokumenti prikažu selektivno. Uvjeravam vas da kad se dokumenti prikažu cjelovito, onda je sasvim druga slika koja je nametnuta i koja je nametnuta drugostupanjskom presudom u Haagu u predmetu šestorice – istaknuo je Nazor i poručio da nije bilo Hrvatske i Hrvata da ne bi danas bilo Bosne i Hercegovine.

DSC_6593

-Bosna i Hercegovina ne bi bila obranjena, ne bi bila međunarodno priznata i ne bi bila oslobođena. U sva ta tri procesa Hrvatska je presudno utjecala – poručio je.

Nazor je dodao kako je zanimljivo da mediji u Hrvatskoj nisu bili zainteresirani, a ni Haag za zločine nad Hrvatima kojih je bilo nekoliko puta više nego obrnuto. -Poslali smo dopis HRT-u jer su u informativnim emisijama objavljeni Ahmići, a nema Trusine. Istog dana kad je počinjen zločin nad muslimanima u Ahmićima, 22 Hrvata je ubijeno u Trusini istoga dana, od toga 15 civila i 7 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se predali pa su ih ubili – rekao je Nazor i pobrojao još brojna mjesta gdje su počinjeni zločini nad Hrvatima.

ante nazor

Nazor se osvrnuo i na vrijeme Kukurike koalicije. -U doba gospođe Pusić nismo mogli djelovati vezano za Hrvate u BiH, a svakakve laži su plasirane u svijet pa čak i laž da su Hrvati zatvorili Sarajevo sa Srbima – istaknuo je.

Na Okruglom stolu govorilo se i o bošnjačkim medijima, koji, kako ističu Ante Nazor i Ana Holjevac Vitković falsificiraju povijest, a istinu prešućuju. -Hrvati u BiH su autohton narod,  konstitutivan narod i trebali bi biti ravnopravan narod. Na sve ispod toga Hrvati ne mogu pristati. BiH je srpska, hrvatska i bošnjačka – poručio je Nazor i komentirao brojne primjere iz hrvatskih medija koji nisu istinito pisali.

Na kraju je Ante Nazor poručio kako je unatoč medijskom nametanju negativne percepcije o Domovinskom ratu optimitičan, dok je Ana Holjevac Vitković istaknula važnost izvornih dokumenata i znanstveno istraživanje.

Uvodničar i moderator bio je dr. sc. Đuro Škvorc, pukovnik u miru, koji je na kraju Okruglog stola sve nazočne pozvao na obilježavanje 31. godišnjice osnivanja 3. pješačke bojne 117. brigade koje će se održati 8. rujna 2022. godine.

FOTOGALERIJA: 

duro skvorcDSC_6526DSC_6535DSC_6536

DSC_6576

DSC_6547DSC_6550DSC_6549DSC_6551DSC_6559

DSC_6576ante nazorDSC_6606DSC_6629DSC_6641

 

Izvor: prigorski.hr/Foto:prigorski.hr

Izvorni autor: prigorski.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.