ODRŽANA KOMEMORACIJA KOD JAME JAZOVKA: Frano Čirko: ‘Poruka je da se zločin ne smije zaboraviti, a nitko za te žrtve nije odgovarao niti je pokrenuta istraga’

22.06.2022. 15:09:00

Kako bi se odala počast žrtvama koje su tijekom, ali i nakon Drugog svjetskog rata pogubili partizani, u srijedu je održan spomen pohod iz Sošica do jame Jazovke na Žumberku, objavio je HRT.

Iz masovne grobnice, otkrivene 1989., prije dvije godine ekshumirani su posmrtni ostaci više od 800 osoba.

“Poruka je da se zločin ne smije zaboraviti. Znači ovdje je ubijeno 814 nevinih žrtava, uglavnom zarobljenika iz zagrebačkih bolnica, ubijeni su ovdje u šumi pored Sošica, okovani lancima, bačeni neki i živi, neki mrtvi u jamu. Nitko za taj zločin nije odgovarao, nitko nije pokrenuo nikakve ozbiljne istrage, niti jedna žrtva nije identificirana do danas”, rekao je Frano Čirko, HOZ Jazovka.

Misu zadušnicu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:commons.wikimedia.org

Izvorni autor: HRT/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.