Održana Konferencija: Branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata-jučer, danas -sutra.

01.12.2019. 16:40:00

Ovoga je petka, 29. studenog 2019. godine u Domu specijalne policije u Zagrebu, održana Konferencija: Branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata-jučer, danas -sutra.

Konferenciju je organiziorao 9. Centar znanja za razvoj civilnog društva koji djeluje u sklopu Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

9. Centar znanja okuplja 15 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje djeluju na državnoj razini: Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udruga branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLIN “KVIN”, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga veterana 4.gardijske brigade, Udruga Bojna Frankopan, Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Republike Hrvatske, Hrvatski časnički zbor – Zajednica udruga,  Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, čija je misija poboljšati kvalitetu življenja braniteljske i stradalničke populacije, pokazati javnosti kako branitelji nisu paraziti ovog društva, nego su temelj civilnog društva.

Na istoj su nazočili: izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova, Zapovjednik specijalne policije  mup-a, Alen Klabot, izaslanica Ministarstva Hrvatskih branitelja Gorana Marić, izaslanik Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Pavle Schramadei, izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo.

Konferenciju je otvorila Maja (Marija) Lučić, koordinatorica 9. Centra znanja, dragovoljka Domovinskog rata, dijete poginulog HB i HRVI i u uvodnom dijelu, zajedno sa voditeljicom Službe za Udruge i obljetnice iz DR Ministarstva hrvatskih branitelja Goranom Marić i Pavlom Schramadei iz Nacionalne zaklade, uzvanicima i sudionicima objasnila međusobnu suradnju, ciljeve i programske aktivnosti 9. CZ.

Istaknula je zašto je tema: Branitelji i stradalnici iz Domovinskog – jučer, danas, sutra i nazočnima  objasnila godine koje se nalaze na tematskom roll-up. Raspon godina od 1992. – 2016. označava razdoblje osnutka prve stradalničke udruge (1992. osnovana je HVIDR-a,a 1993.g. prva braniteljska udruga, UHDDR) – pa rad udruga iz 9. CZ do 2016. g., to je ono što smo prošli i bilo je JUČER. Godine od 2017.-do 2019. označavaju jedno novo razdoblje za udruge proistekle iz DR, period kada su i institucije počele shvaćati da su branitelji i stradalnici temelj civilnog društva te su te 2017. Godine Ministarstvo Hrvatskih branitelja na čelu sa ministrom Tomom Medved potpisali Sporazum o suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva o financiranju braniteljskih i stradalničkih udruga, to je ono sto radimo DANAS, učimo, okrećemo se novim izvorima finaciranja „žurimo“ ka ostvarenju našeg cilja, a raspon godina 2020-2030, označava razdoblje koje je jako važno, kako za EU, tako i Hrvatsku pa i nas našu populaciju, u ovom razdoblju moramo primijeniti sve naučeno iz razdoblja DANAS te pretočiti u razdoblje SUTRA, osvijestiti da se braniteljske i stradalničke udruge moraju početi financirati iz EU fondova i drugih izvora, koji nam nude tolike mogućnosti…

Sudionike konferencije pozdravio je i izaslanihk gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnik zagrebačkog Ureda za branitelje Miodrag Demo.

„28 godina potrage za nestalim osobama u Domovinskom ratu“ bila je tema s kojom je sudionike ove konferencije upoznala predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestali hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Umirovljeni brigadir HV-e, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga predstavio je rad ove udruge Branko Gačak. Posebno je istaknio kako je uloga ove udruge promicanje  vrijednosti Domovinskog rata.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec predastavljajući rad ove udruge izdvojio je istraživanje o kvaliteti živvota hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, a rezultate istraživanja koje je proveo tim ove udruge predstavila je prim.mr.sc Elvira Koić, dr.med, specijalistica psihijatrije.

Na Konferenciji su predstavljeni i mladi iz braniteljsko-stradalničke populacije. 

O problemima s kojima se susreću danas i planovima za sutra govorila Ivana Marinović, koordinatorica za projekte u Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, koja je svoje emotivno iskustvo podijelila sa svim sudionicima Konferencije.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece pogiinulih i nestalih hrvatskih branitelja , predstavila je udrugu osnovanu u Vukovaru 2007. Godine. Udruga i danas ima sjedište u Vukovaru, no djeluje na području cijele Hrvatske i ima 11 županijskih podružnica te 400 aktivnih članova.

Koliko je važna institucionalna podrška Nacionalne zaklade i 9. Centra znanja rekla je Lucija Kober iz Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja. 

Zvonimir Zakošek, predsjednik HVIDRA-e Maksimir predtstavio je ovu temeljnu udrugu također naglasivši važnost umrežavanja, komunikacije, zajedničkih aktivnosti, edukacije, kvalitetnih programa i međusobnih susreta poput ove konferencije.

U ime udruga, članica 9. Centra znanja zaključno je sve pozdravio umirovljeni pukovnik  Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Samo umreženo, aktivno i djelotvorno civilno društvo može odgovoriti svrsi svoga djelovanja, a to je postati zalog pravičnog, empatičnog, modernog demokratskog društva. Na tom tragu djeluje i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog driuštva, kao i 9. Centar znanja, zaključak je Konferencije : Branitelji i stradalnici Domovonskog rtata- jučer-danas-sutra.

Konferencija je završila oko 18h, prigodnim domjenkom i umrežavanjem!

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.