ODRŽANA OBLJETNICA ZA POGINULE U SOTINU Penava: ‘Ušli smo u ove teške dane vukovarske tragedije kada se prisjećamo naših heroja’

14.10.2020. 15:20:00

29. OBLJETNICA

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Sotinu je u srijedu obilježena 29. obljetnica agresije JNA i srpskih paravojnih postrojba na to vukovarsko prigradsko naselje, u kojoj je poginulo 68 hrvatskih branitelja i civila.

Također se na popisu nestalih osoba nalazi još 17 Sotinjana.

“Obilježavanje ovakvih tužnih obljetnica je najmanje što možemo učiniti za naše poginule i žrtve. Ušli smo u ove teške dane vukovarske tragedije kada se prisjećamo naših heroja, ljudi kojih više nema, a koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj i demokratskoj državi”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vijence podno Spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obitelji stradalih, dok je u Župnoj crkvi sv. Marije pomoćnice kršćana služena sveta misa zadušnica za braniteljske i civilne žrtve.

Između 14. i 20. listopada 1991. godine srpske vojne postrojbe nakon okupacije vukovarskog prigradskog naselja Sotina veći su broj hrvatskih mještana nasilno odvele iz svojih domova, a potom u logor u Negoslavcima gdje su bili podvrgnuti strašnim zlostavljanjima i ispitivanjima. Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce.

Preostale Hrvate u Sotinu velikosrpski okupatori su držali u pritvoru i radnim logorima, tjerali na prisilni rad i postupno ih ubijali. Posmrtni ostaci djela stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenahot

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.