Odvjetnik Knezović prijavio USKOK-u ministra Beroša! Lista cijepljenih i necijepljenih je NEZAKONITA

13.05.2021. 16:05:00

Odvjetnik Mate Knezović kazneno je prijavio ministra zdravstva Vilija Beroša. Tvrdi kako nema zakonskog uporišta za izradu listi cijepljenih i necijepljenih građana, koji je Beroš više puta spomenuo. Knezović je od ministarstva tražio da mu dostave temeljem čega su sastavili listu.

Objavu odvjetnika Knezovića na Facebooku prenosimo u cijelosti:

– Budući da je moj e-mail upućen Ministarstvu zdravstva izazvao velike reakcije, a posebno podršku i obraćanje većeg broja ljudi Ministarstvu zdravstva zbog nezakonitog prikupljanja i obrade podataka, te stvaranje popisa cijepljenih i necijepljenih, danas sam USKOK-u podnio, putem e-maila, kaznenu prijavu protiv ministra Beroša. Nadam se brzoj reakciji, objavio je Knezović ta priložio tekst kaznene prijave:


KAZNENA PRIJAVA

Protiv Vilima Beroša, ministra zdravstva Republike Hrvatske
i drugih (za sada) nepoznatih osoba

Kako izvješćuju mediji s konferencije za novinstvo, od dana 7. svibnja 2021., ministar zdravstva, Vili Beroš, izjavio je: Kada je riječ o onima koji se nisu prijavili za cijepljenje, postoji baza i to se međusobno kompilira (misli se na bazu podataka cijepljenih osoba).

Dokaz: Preslika članka objavljenog na portalu Index.hr, pod naslovom: Beroš: Imamo popis građana koji se nisu cijepili, ali ne planiramo sankcije za njih.

Također je navedeni ministar, na konferenciji za novinstvo, dana 29. travnja 2021., izjavio da su liječnici obiteljske medicine obvezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje se nisu cijepile.
Dokaz: Preslika Članka s portala Tportal.hr od 30. travnja 2021.

Tako u Republici Hrvatskoj, očigledno po nalogu Vlade Republike Hrvatske, putem resornog ministra Vlima Beroša, postoje popisi:
– cijepljenih osoba
– necijepljenih osoba.
Međutim, za popis takvih osoba ne postoji zakonski temelj, a niti navedeni ministar navodi da je takav popis utemeljen na nekom zakonu.

Odredbom Članaka 146. Kaznenog zakona Republike Hrvatske (Nar. Nov. 125/2011, 144/2012, 56/2015, 61/2015, 101/2017, 118/2018, 126/19) zabranjeno je nezakonito prikupljanje, obrađivanje i korištenje osobnih podataka. Tako odredbe st. 1. i 4. navedenog zakona glase:
(1) Tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(4) Ako kazneno djelo iz stavka 1. do 3. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.




Valja posebno naglasiti da je od liječnika obiteljske medicine zatraženo nezakonito postupanje, odnosno činjenje kaznenog djela davanja osobnih podataka o svojim pacijentima neovlaštenim osobama i tijelima. Time je i liječnike obiteljske medicine izložio mogućim nezakonitim postupcima, kaznenim djelima i kaznenom progonu.

Budući da navedeno kazneno djelo osumnjičeni nije mogao počiniti sam potrebno je utvrditi i druge sudionike ovog organiziranog zločina protiv privatnosti u biti svih državljana Republike Hrvatske, bez obzira radi li se o osobama koje se žele cijepiti, osobama koje se ne žele cijepiti, osobama koje su cijepljene, osobama koje nisu cijepljene i sl.
Slijedom svega navedenog predlažem da se prikupe sljedeći dokazi:

audio snimki s naprijed navedenih konferencija za novinstvo
žurno zahtijevanje lišavanja slobode osumnjičenog radi sprječavanja činjenja dljnjih kaznenih djela i uništavanja dokaza
saslušanje osumnjičenog
saslušanje pomoćnika ministra zdravstva
saslušanje ravnatelja HZZO-a Krunoslava Capaka
pribavljanje drugih dokaza

Odvjetnik
Mate Knezović”

Izvor: paraf.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Paraf

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.