Odvjetnik Mišetić odgovorio Telegramu: ‘Ni Zvonko ni Julienne Bušić nisu osuđeni za terorizam’

02.01.2020. 22:39:00

Portal Telegram negativnim je ocijenio što je HDZ na svojim službenim facebook i twitter profilima objavio video u kojem je Julienne Bušić dala podršku Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora. Telegram, naime, navodi da je riječ o “osuđenici za terorizam”.

Na tu objavu reagirao je odvjetnik Luka Mišetić, koji je poručio:

“Ispravak netočnog navoda. Julienne Bušić nije “osuđenica za terorizam”. Bila je osuđena za zločin zračnog piratstva koji je rezultirao smrću, što je drugačiji zločin prema američkom saveznom zakonu. Ni ona ni Zvonko Bušić nisu osuđeni za zločin terorizma.”

Nakon toga oglasio se SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji je napisao¨:

“Tako je, teroristima nazivamo zračne pirate islamske vjeroispovjesti ;)”.

“Islamski teroristi povezani s napadima 11. rujna optužuju se za terorizam. Julienne i Zvonko Bušić nisu optuženi za terorizam. Odvojio bih vremena da ti objasnim razliku, ali mislim da te objavljivanje ispravnih informacija ne zanima dok je u tijeku politička kampanja. Nažalost.” odgovorio mu je Mišetić, te potom napisao:

“Sudac koji je osudio Julie Bušić napisao je: “There is no question in my mind that Julieanne Busic was not a terrorist in any sense of the word.” Judge Bartels očito nije shvatio da ste vi u Hrvatskoj puno pametniji od njega koji ju je i osudio.”

Nakon toga jedan je korisnik podijelio je fotografiju terorističkog napada u New Yorku 11. rujna 2001. uz tekst: “Primjer ‘zločina zračnog piratstva koji je rezultirao smrću’”.

“Ne. To je primjer, prema optuznici: “Terrorism, Hijacking aircraft, Conspiracy, Murder in violation of the laws of war, Attacking civilians, Attacking civilian objects, Intentionally causing serious bodily injury, Destruction of property in violation of the laws of war.” – objasnio je Mišetić.

Tko je Julienne Bušić?

Julienne Bušić udovica je Zvonka Bušića te američko-hrvatska spisateljica, esejistica i prevoditeljica. Zajedno sa svojim suprugom Zvonkom Bušićem, 1976. sudjelovala je u otmici američkog putničkog zrakoplova: cilj im je bio upozoriti svjetsku javnost na položaj Hrvata u Jugoslaviji. Oboje su osuđeni na doživotni zatvor. Zvonko Bušić pomilovan je u srpnju 2008., dok je Julienne Bušić puštena iz zatvora još 1989. te nakon stjecanja hrvatske neovisnosti došla u Hrvatsku, prenosi narod.hr

Sudac koji je 1977. godine izricao presude Zvonku, Julienne i ostalim sudionicima otmice zrakoplova nije ih smatrao teroristima, čak što više, izrijekom je potvrdio kako “gospodin Bušić nije ni terorist ni kriminalac“, te da su njegovi motivi i ideali bili plemeniti, iako su primijenjena pogrešna sredstva za ostvarivanje ciljeva.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor: