Odzvonilo četničkom spomeniku: Skupljaju se potpisi za rušenje sramnog mauzoleja (VIDEO)

01.12.2023. 10:28:00

DRŽAVA DOBILA ROK

Danka Dražina, hrvatska braniteljica koja je prva sa pripadnicima HOS-a “ugazila” u okupiranu Škabrnju, inicijator je peticije “Rušenje mauzoleja ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu na groblju u Borovu”.

“Tražimo od institucija Republike Hrvatske da u razumnom roku a najkasnije do sljedeće obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenog 2024. ukloni mauzolej koji je posvećen ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu”, stoji u peticiji. 

RH dobila rok za uklanjanje

Šoškočanin je, objašnjava Dražina, zapovijedao napadom na hrvatske redarstvenike 02. svibnja 1991. u kojem je na okrutan način mučeno i ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika a 22 su ranjena.

“Na mramornoj ploči ćirilicom je napisano da je Šoškočanin poginuo u ‘odbrani srpske zemlje’ iako se Borovo Selo nalazi u Republici Hrvatskoj. Nakon što se potpisi prikupe bit će poslani svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske te diplomatskim predstavništvima u Republici Hrvatskoj.” 

Zapovijedao napadom na redarstvenike u Borovu Selu

Vukašin Šoškočanin bio je vođa srpske pobune u Borovu Selu kada je nemilosrdno pobijeno 12 hrvatskih redarstvenika. Preživjeli policajci i sami su potvrdili kako je Vukašin tada bio glavna i odgovorna osoba koja je poticala masakr, a na neki način i započela rat u Hrvatskoj. 

Iako se oko mauzoleja Vukašinu Šoškočaninu već godinama lome koplja, on i danas prkosno stoji u Borovu Selu. Na njemu ćiriličnim slovima piše da je kao “komandant obrane Borova Sela tragično preminuo u talasima Dunava”, a u nastavku je uklesan citat: “I sada gledam Borovo moje rođeno selo, braću, sestre i srpske borce moje, bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko, i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.” 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.