Okupljanje bivših pripadnika 2. bojne 3. satnije, 7. gardijske brigade 'PUMA'

04.06.2023. 11:15:00

Pitomača, 3. lipnja 2023. - U subotu se u Pitomači održalo okupljanje bivših pripadnika 2. bojne 3. satnije, 7. gardijske brigade 'PUMA', koji su se zajedno okupili i podijelili sjećanja na svoje vojničke dane. Ovaj poseban događaj okupio je veliki broj veterana, koji su se radosno vratili u svoj vojnički život, obnovili stare veze i prisjetili se svojih zajedničkih trenutaka.

U organizaciji veterana 2. bojne 3. satnije, okupljanje je bilo smješteno u prekrasnom ambijentu u prirodi na obroncima Bilogore u Aršanju . Uzbuđenje i radost osjetili su se u zraku dok su veterani stizali, jedan po jedan, pružajući tople zagrljaje i srdačne pozdrave svojim nekadašnjim suborcima.

Bivši pripadnici satnije ponovno zajedno

Domaćin okupljanja, bivši pripadnik 2. bojne 3. satnije, gosp. Tihomir Švarbić, izrazio je duboko poštovanje i zahvalnost svim svojim bivšim pripadnicima brigade za njihovu hrabrost i predanost tijekom zajedničke službe. Naglasio je kako je ovo okupljanje prilika za obnovu prijateljstava, dijeljenje priča i odavanje počasti onima koji su dali svoje živote za domovinu.

Zajedno su se smijali i prepričavali anegdote iz vojničkog života. Atmosfera je bila ispunjena smijehom, ali se također mogla osjetiti i prisutnost sjećanja na kolege koji više nisu s njima.

Tihomir Švarbić također je podijelio svoje iskustvo tijekom službe. "Sjećam se kako smo zajedno prolazili kroz teške trenutke, ali smo uvijek imali podršku jedni od drugih. Naša satnija bila je kao obitelj, iako smo se borili u teškim uvjetima, uvijek smo se trudili zadržati duh zajedništva.“

Slavlje hrabrosti, uspomena i prijateljstva uz miris pečenja i zvuk smijeha

Druženje bivših pripadnika 2. bojne 3. satnije nastavilo se tijekom cijelog dana. Nakon zajedničkog ručka, veterani su se razdvojili u manje skupine i nastavili s obnavljanjem starih prijateljstava.

Uz miris pečenja i zvuk smijeha, moglo se vidjeti kako su veteranima u očima sjajile iskre entuzijazma dok su se prisjećali svojih zajedničkih akcija.

Kroz ovakvo okupljanje, bivši pripadnici 2. bojne 3. satnije, su se ponovno povezali s kolegama, obnovili stare veze i podijelili svoje iskustvo s novim generacijama. Ova prilika za susret i druženje pružila im je priliku za odavanje počasti, slavlje i ponos na njihovu vojničku prošlost.

Ovaj događaj također je pružio priliku za razgovor o aktualnim temama i izazovima s kojima se susreću veterani. Razmjena iskustava, podrška i savjeti bili su značajni u trenucima kada su se prisjećali svoje vojničke prošlosti, ali i kada su razgovarali o svojim trenutnim životima.

Završetak sretnog braniteljskog druženja i nestrpljivo iščekivanje sljedećeg susreta za godinu dana

Okupljanje bivših pripadnika satnije, ne samo da je obnovilo veze među veteranima, već je i potaknulo osjećaj zajedništva, ponosa i pripadnosti. Svi su se složili da su njihovi vojnički dani oblikovali njihovu osobnost i dali im vrijedne lekcije o hrabrosti, odgovornosti i timskom radu.

Na kraju ovog nezaboravnog okupljanja, bivši pripadnici 2. bojne 3. satnije, 7. gardijske brigade 'PUMA' su se oprostili s osjećajem ispunjenosti i zahvalnosti. Osjećaj pripadnosti vojničkom bratstvu ostao je snažan, a nada za buduće susrete i okupljanja bila je prisutna u svima njima.

Ova reportaža sa okupljanja bivših pripadnika 2. bojne 3. satnije, 7. gardijske brigade 'PUMA' završava se u nedjelju 4. lipnja sa sjećanjem na hrabrost i predanost ovih veterana, koji su služili svojoj domovini s velikom odanosti. Njihova vojnička prošlost i zajedništvo ostaju snažni izvori inspiracije za buduće generacije, podsjećajući nas na važnost hrabrosti, zajedništva i službe.

Okupljanje bivših pripadnika 2. bojne 3. satnije bilo je mnogo više od jednostavnog druženja. Bilo je to slavlje hrabrosti, uspomena i prijateljstva. Njihova povezanost i zajedništvo preživjet će i nastaviti se jačati i u budućnosti.

Prisjetimo se ratnog puta 7. gardijske brigade:

7. gardijska brigada "Pume" je tijekom Domovinskog rata doživjela velike gubitke, s 91 poginulim pripadnikom i jednim nestalim. Oko pet stotina vojnika je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo. Unatoč tim žrtvama, 7. gardijska brigada iz sjeverno-zapadne Hrvatske se istaknula kao najuspješnija postrojba Hrvatske vojske, koja je donijela prevagu u najvažnijim bitkama tijekom Domovinskog rata.

Nakon zajedničke operacije s 4. gardijskom brigadom koja je rezultirala oslobođenjem zapadne Hercegovine, pripadnici 7. gardijske brigade, poznati kao Zagorci, su oslobodili Knin i uzdigli hrvatsku zastavu nad gradom. Ova akcija je bila od izuzetne važnosti jer je imala ključan utjecaj na daljnji tijek rata te doprinijela oslobađanju drugih dijelova Hrvatske.

Nakon ovog uspjeha, Pume su prebačene u Bosnu i Hercegovinu gdje su sudjelovale u oslobađanju gradova Drvara, Jajca i Mrkonjić Grada. Potom su nastavili napredovati i probili se 7 km do Banje Luke. Ova iznimno važna vojna operacija je direktno rezultirala potpisivanjem Daytonskog sporazuma i uspostavom mira na ovim prostorima.

7. gardijska brigada "Pume" je svojom hrabrošću, predanošću i izvanrednim vojnim postignućima ostavila neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata. Njihov doprinos oslobađanju Hrvatske i Bosne i Hercegovine će zauvijek biti zapamćen.

Autor: Kristijan Fereža / PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:G.Š.Š. / D.O. / K.F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.