OLIMPIJSKE IGRE Barbara Matić je olimpijska pobjednica!

31.07.2024. 18:05:00

Barbara Matić je pobijedila Njemicu Miriam Butkereit i osvojila jedinu medalju koja joj je nedostajala u karijeri, onu olimpijsku. I to zlatnu! Splitska džudašica je zlatna na OI u Parizu u kategoriji do 70 kilograma, a ovo je inače prva olimpijska medalja za Hrvatsku u džudu!

Barbara Matić je sjajno započela meč protiv 30-godišnje Njemice, povela wazarijem za manje od minute, te sigurno kontrolirala ostatak borbe, zasluženo ostvarivši pobjedu karijere.

To je najveći uspjeh za 29-godišnju Splićanku, aktualnu europsku prvakinju, bivšu dvostruku svjetsku prvakinju (2021, 2022), te dvostruku juniorsku svjetsku prvakinju (2013, 2014). Ova pobjeda također predstavlja prvu medalju za hrvatski džudo u povijesti Olimpijskih igara.

Bila je to treća Olimpijada za Matić. U Rio de Janeiru 2016. godine zaustavljena je u prvom kolu, dok je u Tokiju 2021. zauzela peto mjesto.

Barbarino zlato je ujedno i druga medalja za Hrvatsku u Parizu, nakon što je Miran Maričić osvojio broncu u finalu zračne puške na 10 metara.

Na putu do odličja Matić je ostvarila četiri pobjede. Kao prva nositeljica, bila je slobodna u prvom kolu.

U drugom kolu, susrela se s Nizozemkom Kim Polling, koja je tek nedavno dobila dopuštenje za nastupanje za Italiju. Polling je do sada bila jedna od najnezgodnijih suparnica za Matić, no Barbara je odradila savršenu borbu, pobijedivši ipponom nakon samo minutu i pol.

U četvrtfinalu se borila protiv Španjolke Ai Tsunoda Roustant, koju je porazila "zlatnim bodom". Nakon što su prve četiri minute završile bez pobjednice, borba je otišla u produžetke, gdje je Matić slavila kada je Španjolka dobila treću kaznu.

U polufinalu je uslijedila pobjeda protiv Nizozemke Sanne van Dijke. Barbara je slavila ipponom nakon dvije minute borbe. Prvo je srušila suparnicu na bok, zaradila wazari, a zatim zahvatom od 10 sekundi zaradila i ippon.

Brončane medalje osvojile su Austrijanka Michaela Polleres, koja je ipponom porazila Španjolku Ai Tsunodu Roustant, te Belgijanka Gabriella Willems, koja je wazarijem pobijedila Nizozemku Sanne van Dijke.

Podsjetimo, jučer je Katarina Krišto ostala bez bronce u kategoriji do 63 kg nakon šokantnog poraza od kosovske judašice Laure Fazliu. Borba je završila bez bodova, ali s dvije opomene za svaku. U dodatnom periodu Krišto je nakon 1:23 minute ostvarila wazari i već počela slaviti broncu. Međutim, nakon video pregleda Krišto je dobila treću opomenu zbog hvatanja ispod pojasa, te je pobjeda pripala kosovskoj reprezentativki.

Izvor: PDN/Foto:REUTERS

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.