OLIMPIJSKE IGRE Prvo zlato u povijesti otišlo u državicu od 72 tisuće ljudi

04.08.2024. 08:58:00

Prve medalje u povijesti Olimpijskih igara za Dominike i za Svetu Luciju

Thea LaFond (30) iz Dominike osvojila je zlatnu medalju u troskoku na Olimpijskim igrama u Parizu, donijevši svojoj karipskoj zemlji s populacijom od samo 72 tisuće stanovnika prvo olimpijsko odličje u povijesti. Presudna je bila druga serija natjecanja u kojoj su postignuti svi najbolji skokovi. LaFond je tada skočila izvrsnih 15,02 metra, što joj je osiguralo zlato.

U istoj seriji, Jamajčanka Shanieka Ricketts (32) doskočila je do 14,87 metara, osvojivši srebro, dok je Amerikanka Jasmine Moore (23) s rezultatom od 14,67 metara uzela broncu. Ricketts, koja je prije tri godine u Tokiju završila na četvrtom mjestu, konačno je u Parizu osvojila olimpijsko odličje, nakon što je dva puta bila srebrna na svjetskim prvenstvima (Doha 2019., Eugene 2022.). Kubanke Liadagmis Povea i Leyanis Perez Hernandez bile su blizu medalje, završivši četvrta i peta s rezultatima od 14,64 i 14,62 metra.

Julien Alfred (23) sa Svete Lucije postala je olimpijska pobjednica na 100 metara na Olimpijskim igrama u Parizu. Alfred je sjajno startala, stvorila veliku prednost u odnosu na konkurenciju te ciljem prošla s novim nacionalnim rekordom od 10,72 sekunde.

Tako je Alfred svojoj zemlji s populacijom od samo 180 tisuća stanovnika donijela prvo olimpijsko odličje, i to odmah zlatno, u prestižnoj atletskoj disciplini. Najveća favoritkinja za zlato, Amerikanka Sha'Carri Richardson (24), koja je imala najbolje vrijeme sezone, osvojila je srebro s 15 stotinki zaostatka za Alfred, dok je broncu osvojila još jedna Amerikanka, Melissa Jefferson, s vremenom od 10,92 sekunde.

Izvor: PDN/Foto:EPA

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.