Olujić: Nobilo je imao dobre odnose s UDBA-om, a može se zaključiti i visoke ovlasti...

23.02.2021. 09:49:00

Vladimir Šeks, veteran HDZ-a, odlučio je kako će tužiti Republiku Hrvatsku budući da mu nije odobreno korištenje dokumentacije nastale u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u razdoblju od 1994. do 1999. godine, koja mu je trebala za znanstvenu monografiju o stvaranju Republike Hrvatske. Na njegovu tužbu reagirao je i odvjetnik Anto Nobilo koji je naveo kako se "sumnjalo da je Šeks pripremao udar na Tuđmana kako bi ga smijenio te da se sumnjalo da radi za jednu stranu službu". Što o svemu tome misli ugledni odvjetnik Željko Olujić, doznali smo u razgovoru s njim.

"Šeksa žulja ono što je po nalogu Tuđmana Josip Perković radio. Uveli su operativnu akciju Sova, jer su sumnjali u lojalnost Šeksa, sumnjali su da špijunira za jednu stranu službu. On je bio izoliran u jednoj kući, sumnjalo se da je pripremao udar na Tuđmana kako bi ga smijenio i mislim da je zbog tih dokumenata, za koje zna još nekoliko ljudi koji su danas živi, Šeks uznemiren kako će ga povijest ocijeniti i želi znati što ima tamo. Što tamo Perković i Mustač znaju do detalja", govorio je Nobilo u ponedjeljak gostujući na N1 televiziji.

Komentirajući istup Nobila, ugledni odvjetnik Željko Olujić kazao je kako rad UDBA-e i strane sile nisu bile predmet njegovih razgovora s Tuđmanom, kako u vrijeme kada nije bio predsjednik države, tako ni u vrijeme kada je to postao.

"Međutim, Nobilo je sam na televiziji rekao da su mu 1989. godine kao zamjeniku okružnog javnog tužioca u Zagrebu došli njegovi komunistički drugovi iz UDBA-e te da su izrazili spremnost da uhite Tuđmana, kao i druge osnivače HDZ-a na njihovom osnivačkom Saboru - ako im Nobilo za to izda nalog", govorio je Olujić za portal Direktno pa nastavio:

"Dalje, rekao je kako je to odbio. Po tome zaključujući, Nobilo ne samo da je bio djelatnik te UDBA-e, nego je imao i visoke ovlasti u njoj te povjerenje njezinih najagresivnijih dijelova".

Po nekim stvarima, kako je rekao naš sugovornik, Nobilo je znao više od njega i pokojnog predsjednika Tuđmana.

"Znam da se Vladimir Šeks jednom nametnuo kao najagresivniji 'desni jastreb' premda se još '90.-te godine na Televiziji Beograd hvalio da baš i nije Hrvat i da je zauzeo visoko mjesto u hrvatskom zakonotvorstvu i da su u njegovo vrijeme - dok je politički djelovao - donijeti katastrofalni ustavi i zakoni, da su postavljeni vrlo loši pojedinci i začeta vrlo pogrešna praksa, pravna politika", govori nam Olujić dodajući kako "bi mogao objaviti cijeli elaborat o vrlo lošoj i katastrofalnoj Šeksovoj politici, o užasima privatizacije i ovrhama".

"Ono što je važno - ipak se sada nekako postupno sve to skupa poboljšava", naglasio je ugledni odvjetnik.

U to vrijeme, prema njegovim riječima, nije bio u HDZ-u i više nije mogao utjecati i, kako je rekao, znati bitne odnose između Tuđmana i Šeksa.

"Bilo bi dobro da se o tome pita i središnjica HDZ-a", naglasio je.

Govoreći o Šeksovoj tužbi, rekao je: "Po meni je to katastrofalni potez čovjeka koji je bio na visokim pozicijama u Republici Hrvatskoj, a sada istu tu Republiku Hrvatsku tuži tražeći dokumente na koje on, možda, zbog povijesne distance ne bi imao pravo".

Zvali smo i Vladimira Šeksa, ali on nije želio komentirati Nobilove optužbe.

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: lš/Goran Stanzl/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.