OMIKRON POTJEČE OD PACIJENTA S HIV-om? “Takva pretpostavka je vjerojatna”

29.11.2021. 10:14:00

Iznenađujuće velik broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa nazvane omikron mogao bi ukazivati na to da potječe od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, rekao je za dpa njemački imunolog i tajnik Njemačke udruge imunologa, Carsten Watzl.

On smatra da je takva pretpostavka vjerojatna te ju je potkrijepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog izraza “Human Immunodeficiency Virus”. Izaziva uništavanje imunosnog (obrambenog) sustava te dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunosnog sustava je slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma da se bori protiv različitih bolesti.

Watzl dodaje da se u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom virus može replicirati tijekom više tjedana.

“Za vrijeme tog pocesa mogu se javiti ponovljene izolirane mutacije koje virusu možda neće omogućiti nikakvu prednost, no ipak bi se mogle nastaviti umnožavati jer ih imunosni sustav nije u stanju kontrolirati”, pojasnio je.

Dodaje i da bi takav proces mogao rezultirati dodatnim mutacijama te bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

U usporedbi s izvornim sojem koronavirusa koji se prvi put pojavio u kineskom Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj – oko 30 promjena aminokiselina samo na proteinskom šiljku zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću (širenjem) i imunoevazivnošću, a to znači izbjegavanjem postojeće imunosti koju je osoba stekla, no Watzl smatra da još uvijek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne liječe se na odgovarajuć način, zbog čega su njihovi imunosni sustavi znatno oslabljeni.

“Da bi se spriječilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identificirati zaražene imunokompromitirane osobe i izolirati ih dok više ne budu zarazne. Jer čak i u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čovjeka, znanstvenike zabrinjava i stvarno opasnim smatraju prijenos mutiranog virusa na drugu osobu”, rekao je njemački imunolog.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.