Opet SMS prijevara oko dostave paketa: Karlovčanin nasjeo i ostao bez više od 1200 eura

03.04.2024. 09:08:00

OPREZNO!

Preporučujemo građanima da ne daju tražene podatke, pogotovo ne podatke sa poleđina svojih debitnih i kreditnih kartica te da zaprimljene lažne SMS poruke obrišu, a poveznice u njima ne otvaraju, kaže policija

Jučer je u Policijskoj postaji Karlovac s ispostavom Vojnić zaprimljena kaznena prijava muškarca (27) koji je od nepoznatog počinitelja na mobitel zaprimio obavijest putem lažne SMS poruke da mu je pristigao paket, no da preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika uplati dodatne troškove dostave kako bi se pošiljka mogla isporučiti, javlja Policijska uprava karlovačka, piše 24sata.

Kako navode, preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu trgovačkog društva koja se bavi dostavom paketa.

- Na navedenoj stranici unio je podatke sa svoje bankovne kartice i ubrzo nakon toga utvrdio da je s njegovog računa skinut iznos veći od 1200 eura - javlja policija koja provodi kriminalističko istraživanje ovog događaja. Građane ponovno upozoravaju:
 
- Iako policija učestalo upozorava građane na ovakve i različite oblike prijevara putem interneta i ovom prilikom ponovno pozivamo građane na dodatan oprez i na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama. Preporučujemo građanima da ne daju tražene podatke, pogotovo ne podatke sa poleđina svojih debitnih i kreditnih kartica te da zaprimljene lažne SMS poruke obrišu, a poveznice u njima ne otvaraju!

Foto: 24sata

O svemu su se ranije oglasili i iz Hrvatske pošte.

'Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka.

Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice.'

Izvor: 24sata/Foto:screenshot / 24sata

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.