Oporbeni zastupnici pohvalili Vladine izmjene: Fina pod nadzorom Inspektorata

10.07.2024. 11:44:00

U srijedu su oporbeni saborski zastupnici pozitivno ocijenili Vladin prijedlog prema kojemu će Financijsku agenciju (Fina), prilikom provođenja određenih ovrha, ubuduće nadzirati Inspektorat kako bi se osiguralo da ovrhe budu sukladne zakonu. Boris Lalovac (SDP) je u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o Financijskom inspektoratu istaknuo da će svi građani koji sumnjaju u zakonitost ovrha ili imaju pritužbe sada moći izravno podnijeti zahtjev Financijskom inspektoratu.

"Na mrežnim stranicama ćemo uvesti elektronički podnesak putem kojeg će se građani izravno obraćati Inspektoratu," potvrdila je državna tajnica Ministarstva financija Tereza Rogić Lugarić.

Također je najavila organizaciju šire edukacije kako bi se građani upoznali s novim ovlastima i mogućnostima Financijskog inspektorata. Objasnila je da izmjene zakona daju Inspektoratu nove ovlasti u pogledu nadzora nad provedbom ovrha na novčanim sredstvima kod Fine i drugih pravnih i fizičkih osoba, kao i kod kupoprodaje i servisiranja potraživanja.

Dodatno, zakon se dopunjuje odredbama o međunarodnoj suradnji Inspektorata s inozemnim nadležnim tijelima, u vezi vrsta i obuhvata informacija koje se razmjenjuju.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:video screenshot/youtube

Izvorni autor: PDN/24sata/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.