Opsada Mariupolja smanjila ukrajinsku proizvodnju čelika

30.03.2022. 19:32:00

Ukrajinska proizvodnja čelika pala je zbog ruske invazije oko 60 posto, ponajprije zato što su mnoge ukrajinske luke zauzete ili blokirane, tumači agencija Dpa

Ruska opsada luke Mariupolj smanjila je ukrajinsku proizvodnju čelika za 30 do 40 posto, izjavio je u srijedu za ukrajinske medije izvršni direktor proizvođača čelika Metinvesta Jurij Riženkov, prenosi 24sata .

"Čeličane u Mariupolju proizvode više od trećine ukrajinskog čelika", kazao je Riženkov za ukrajinsku televiziju Channel 24.

Sjedište je Metinvesta upravo u Mariupolju koji, prema Channelu 24, još kontroliraju ukrajinske oružane snage.

Rusija ih ne bi mogla voditi čak i da ih zauzme, kaže čelnik ukrajinske tvrtke, jer "rusko tržište nije dovoljno veliko ni za njihove vlastite proizvođače metala", a ne bi imali ni potrebne radnike, tvrdi.

Ukrajinska proizvodnja čelika pala je zbog ruske invazije oko 60 posto, ponajprije zato što su mnoge ukrajinske luke zauzete ili blokirane, tumači agencija Dpa.

"Ukrajinska proizvodnja metala oslanja na pristup moru", objašnjava čelnik Metinvesta koji po njegovim riječima traži alternativne pravce isporuke, bilo kopnom bilo preko luka na Baltiku.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače, a luka Mariupolj pod opsadom je ruskih postrojbi od početka ožujka, podsjeća agencija Dpa.

Izvor: 24sata/Foto:čeličana Azovstal / intellinews.com

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.