Optužen tata Dino koji je skupljao novac za bolesnu suprugu; 'Prokockao je 4,6 milijuna kuna'

01.04.2021. 21:05:00

Optužnicom ga se tereti za prevaru i pranje novca. Tužiteljstvo traži i da mu se produži istražni zatvor

Protiv Dine Ljutića, čovjeka koji je godinama istupao u javnost moleći građane da mu doniraju novac za liječenje teško bolesne supruge, podignuta je optužnica. Tereti ga za prijevaru i pranje novca kojeg je prikupio od donatora. Sumnja se da je novac prokockao, piše Telegram.hr .

Optužnicu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon istrage koja je otvorena krajem prošle godine kada je Ljutić uhićen. Na početku mu se na teret stavljao da je nezakonito potrošio 3,1 milijun kuna donacija što ih je prikupio za suprugu, no sada je optužen da je donatore prevario za 4,6 milijuna kuna.

Donacije su za Ljutićevu suprugu prikupljane u akciji “Hrabra mama”. Svojevremeno ju je i Telegram podržao, no otkriveno je da je Ljutić zlorabio novac uplaćen za liječenje svoje žene.

Detalji optužnice protiv Ljutića

Optužnicom mu se na teret stavlja da je to radio od kraja studenog 2019. do kraja prosinca 2020. godine. Umjesto za suprugu novac je, tvrdi tužiteljstvo, koristio za vlastite potrebe i uplaćivao ga na svoje privatne račune. Kako bi prikrio porijeklo novca, tvrdi se u optužnici, trošio ga je i u igrama na sreću.

U optužnici se navodi da je više od četiri milijuna kuna transferirao na račune igara na sreću. Takve transakcije obavljao je, kako je utvrđeno, više puta mjesečno.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, priopćeno je.

Priznao da je ovisan o kockanju

Nakon što je Telegram otkrio ovaj slučaj javili smo i da je Dino Ljutić istražiteljima priznao svoju ovisnost, no tvrdio je kako je na sebe potrošio samo dio novca.

Njegova supruga doista se teško razboljela 2017., tijekom trudnoće s drugim djetetom. Ljutić je od tada gotovo svakodnevno istupao s apelima za pomoć. Od 2018. je dijelio fotografije i snimke svoje djece te ispijene, izmučene žene tražeći pomoć donatora. Brojnim pismima i porukama obraćao se medijima i građanima na društvenim mrežama, detaljno opisujući kako je dijete spašeno hitnim carskim rezom, dok liječnici mami nisu davali puno šanse.

“Nakon poroda, pala je u komu, a kada se nakon tri tjedna probudila, uslijedila je serija epileptičnih napada koji su joj trajno oštetili mozak. Sin, borac je na majku – rođen je kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu i rupičicom na srcu. Dva puta vraćan je na intenzivnu njegu zbog komplikacija, ali nakon 40 dana bolnice izborio se za svoj život”, opisao je 2018. u jednom od svojih istupa Dino Ljutić.

Dugotrajna i jako skupa terapija

Uvjeravao je građane kako će njegova supruga vjerojatno doživotno biti na terapiji. “Kako bolest nije standardna, tako i liječenje zahtijeva više grana medicine i individualni pristup. Neke su nam inozemne klinike za neurologiju poslale ponude za liječenje, ali svi traže da supruga dođe kod njih te ondje bude duže vrijeme, a mi ni novčano ni vremenski, zbog liječenja raka, ne možemo to sve iskombinirati. To su iznosi veći od 300.000 eura.

Mi to sami ne možemo financirati, i od toga smo odustali. Ovdje se radi o pukom preživljavanju i produljivanju života, jer unatoč svemu djeca imaju mamu”, naveo je u jednom od prvih apela za pomoć.

Opisivao je zatim kako i baka i djed pomažu djeci, ali im je majka ipak najvažnija. Za pomoć svojoj supruzi otvorio je i stranicu na Facebooku “Hrabra mama”. Preko nje je također tražio donacije, te izvještavao javnost o stanju svoje supruge. U pomoć su mu se uključili gotovo svi mediji, tisuće građana i organizacija. Promotivne spotove za kampanju ‘Hrabra mama želi živjeti’ snimali su, primjerice, i nogometaši Dinama, uvjereni kako pomažu ozbiljno bolesnoj ženi.

Izvor: Telegram.hr/ FOTO:Telegram.hr

Izvorni autor: Ana Raić Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.