Orban ispunio obećanje: Mađarska priznaje samo ‘spol pri rođenju’, izbrisan pojam ‘roda’ iz civilnog registra

20.05.2020. 15:05:00

Sredinom travnja ove godine Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana predstavila je nacrt zakona kojim bi se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih “transrodnih” osoba.

Prema tom nacrtu zakona, mađarski parlament je u utorak u pravni sustav uveo pojam “spol pri rođenju” s definicijom da je “biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima”.

Podsjetimo, rodna teorija koju zastupa progresivna ljevica, je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca.

Također, u Orbanovoj Mađarskoj već su prije ukinuti takozvani “rodni studiji”, a početkom svibnja mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija.

Deklaracija je usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana te konkretno, mađarska tim potezom nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje.

Izvor: Dragovoljac.com/PDN

Izvorni autor: narod.hr

Autor: