ORBAN: ‘Mađarska je država, a ne kolonija!" Amerikanci odlučili, ide udar na Orbana

14.04.2023. 08:55:00

Amerikanci spremaju nacrt nacrt američkih sankcija koje bi trebale bile usmjerene na bivše dužnosnike i pristaše vlade, koji su uglavnom povezani sa strankom Fidesz premijera Viktora Orbána.

Očekuje se će se zakon, koji je u pripremi od prošle godine, sljedećeg mjeseca naći pred Kongresom. Dužnosnici upoznati s procesom izrade prijedloga zakona kažu kako će vjerojatno dobiti široku podršku u američkom Kongresu, što će opet pogoršati odnose između Washoingtona i Budimpešte, piše Guardian.

Orban je bio veliki prijatelj američkog predsjednika Donalda Trumpa kojemu je i sada iskazao podršku vezanu za suđenje, a njegova stranka održava tradicionalne dobre veze s američkim konzervativcima.

Najavili napuštanje Međunarodne investicijske banke

U nedavno procurenim dokumentima Pentagona stoji kako je Orbán opisao SAD kao jednog od tri najveća neprijatelja.

“Zabrinjava nas kontinuirana spremnost mađarskih čelnika na proširivanje i produbljivanje veza s Ruskom Federacijom, unatoč brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i prijetnji transatlantskoj sigurnosti”, rekao je američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman.

Samo dan nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije Međunarodnoj investicijskoj banki (IIB) pod kontrolom Rusije, Mađarska je  objavila kako planira napustiti tu instituciju.

Osim toga, Amerikanci su uveli sankcije trojici visokih dužnosnika IIB-a, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu te Mađaru Imreu Laszloczkom. Mađarska je zbog svega toga izrazila frustraciju pritiskom SAD-a.

“Prihvaćamo i razumijemo da zastupamo različite stavove, ali ne razumijemo zašto je potreban pritisak na druge države da promijene svoje (stajalište). Mađarska je država, stoga je treba tako tretirati, a ne kao koloniju”, rekao je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó na konferenciji za novinare.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver Image

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.