ORBAN nudi pomoć HRVATSKOJ, Bruxelles poručuje da “budemo jaki” i da je “u mislima s nama”

23.03.2020. 13:10:00

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban izrazio je sućut i ponudio pomoć Hrvatskoj, koju je u nedjelju ujutro pogodio potres, objavio je šef ureda za tisak.

Orban je u pismu hrvatskom predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću istaknuo kako je “ožalošćen” izvješćima o potresu koji je prouzročio štete i ozlijedio ljude u Zagrebu i oko njega.

“Vjerujem da je u ovim teškim vremenima važno da narodi srednje Europe na svaki mogući način iskažu solidarnost jedni s drugima. U ime mađarskog naroda želim izraziti sućut i ponuditi pomoć Mađarske“, naveo je Orbanove riječi Bertalan Havasi.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izrazio je sućut ozlijeđenima na Facebooku i poželio im brzi oporavak. Hrvatska može računati na pomoć Mađarske u obnovi, rekao je.

Predsjednik mađarskoga parlamenta Laszlo Kover poslao je brzojav hrvatskom kolegi Gordanu Jandrokoviću, izrazivši svoje simpatije prema Hrvatima koji su se uz epidemiju “morali suočiti s ovom strašnom prirodnom katastrofom”. Mađarska je spremna pružiti pomoć Hrvatskoj u ovom izazovnom trenutku, rekao je glasnogovornik.

Podsjetimo, hrvatski premijer Plenković je bio jedan od glasnijih kritičara Viktora Orbana unutar EPP-a, Europske pučke stranke, i zagovornik izbacivanja njegove stranke Fidesz iz te grupacije. Također je u više navrata kritizirao njegovu politiku kao “ultradesničarsku”.

Iz središta EU za sad hrvatskoj nije ponuđena nikakva konkretna pomoć. “Jutros sam telefonski razgovarala s premijerom Plenkovićem, koji me informirao o jakom potresu u Zagrebu. Teška situacija za Hrvatsku: potres i koronavirus. Naše misli su s Hrvatskom. Budite jaki! EU je s vama!” poručila je jučer preko twittera predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor: