Orban, Salvini i Morawiecki dogovorili osnivanje novog konzervativnog saveza

02.04.2021. 17:15:00

“Dogovorili smo da ćemo nastaviti s radom. Sastat ćemo se u svibnju, ili u Rimu ili u Varšavi, a datum ovisi o pandemiji Covida-19”, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon dogovora o novom konzervativnom savezu, javlja euronews.

Premijeri Mađarske i Poljske dogovorili su se u četvrtak u Budimpešti s vođom talijanske desnice Matteom Salvinijem o osnivanju novog saveza desno orijentiranih konzervativaca u Europi, ne spomenuvši za sada formiranje zajedničke skupine u Europskom parlamentu.

Obećali su stvoriti “europsku renesansu temeljenu na kršćanskim vrijednostima”.

Osvrćući se na politiku EU-a, Orban je rekao da su se on, Morawiecki i Salvini usprotivili cenzuri desnih političkih grupacija u EU, gdje se desnica prikazuje samo kao “skupina ekstremista”.

Dodao je da su sva trojica također rekli “ne” Europskoj uniji koja je strukturirana poput “svojevrsne europske sile pod agendom Bruxellesa”.

“Europski kršćani i demokrati nemaju svoje predstavnike u Europi, zato ih želimo predstavljati”, rekao je Orban. “Želimo da i oni imaju glas u EU.”, javlja thefirstnews.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je da će predstavljati široki spektar mišljenja i ljudi. On se založio za “europsku integraciju koja poštuje nacionalni suverenitet, obitelj, kršćanstvo i tradicionalne vrijednosti”.

“Trebamo europsku renesansu, renesansu vrijednosti na koje se možemo osloniti. I čvrsto vjerujem da ovo stajalište dijele mnoge obične obitelji u Italiji, Mađarskoj ili Poljskoj, kao i u svim ostalim zemljama Europske unije”, istaknuo je Morawiecki.

Orban je dodao da svoj troje žele europsku renesansu i namjeravaju surađivati ​​u tom cilju.

“Danas smo započeli put koji će se nastaviti u nekoliko etapa u raznim europskim prijestolnicama, uz proširenje skupine. Mi smo povijesna i temeljna jezgra tog saveza, a cilj nam je da budemo prvi u Europi”, istaknuo je Salvini, bivši ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade u koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S). Obećao je “nadu nakon najmračnijeg razdoblja nakon rata”.

Također su razgovarali o distribuciji cjepiva protiv koronavirusa među zemljama članicama EU i pozvali Europsku komisiju da poveća tempo kupnje i raspodjele cjepiva.

Savez slijedi odluku Orbanovog Fidesza o napuštanju Europske pučke stranke (EPP), najveće skupine u Europskom parlamentu, zbog neslaganja oko “vladavine prava”. Zasad neće stvoriti novu političku skupinu unutar Europskog parlamenta koristeći 64 mjesta koja njihove stranke drže zajedno (28 iz Lige, 24 iz PiS-a i 12 iz Fidesza).

“Ponovno ćemo se sastati u svibnju, najvjerojatnije u Varšavi”, najavio je Orban, a točan datum ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Podsjetimo, Liga je trenutačno član obitelji stranaka Europski identitet i demokracija, osnovana 2019. Pravo i pravda (PiS) pripada skupini Europski konzervativci i reformisti (ECR) koja je osnovana 2009. godine. Mađarski Fidesz Viktora Orbana nedavno je napustio Europsku pučku stranku, jer ističe da to više nije obitelj stranaka desnog centra i demokršćana, već je riječ o grupaciji pod kontrolom takozvane progresivističke ljevice.

Izvor: Narod

Izvorni autor: gs/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.