Oreščanin odbrusio državnom tajniku: Nije Plenković građanima dao novac

30.04.2023. 17:40:00

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika i državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovali su u Točki na tjedan gdje su se sukobila mišljenja.

“Zakon o plaćama se priprema. U tijeku je radna skupina koja će ga definirati. Smatramo da nema potrebe za štrajkovima. Postoji dobra volja od strane Vlade. Osnovica je rasla za trideset posto uz ostala materijalna prava. Treba sjesti za stol i razgovarati, te se pritom moramo voditi fiskalnom održivošću“, kazao je Vidiš.

“Činjenica je da su u državnim i javnim službama, kao iu privatnom sektoru niske. Čak i da ovo nije predizborna godina sindikati bi tražili rast plaća. Ovo što se sada događa jednim dijelom je izazvao nespretan ulaz premijera u sustav pregovaranja o plaćama. Postoje dva kolektivna ugovora na nacionalnoj razini. Jedan za državne službenike, drugi za javne službenike. Ne može se dogoditi da osnovica za nekoga bude veća. U uvjetima kada se pregovaralo, on je otvorio vrata i drugim skupinama. Ne smije se izlaziti bilo kojoj društvenoj skupini na ruku. Liječnici su dobili svoju reprezentativnost mimo zakona o izbornosti izmjenom jednog drugog zakona. Liječnicima je podatak ekskluzivna moć pregovaranja neovisno o tome koliko ima članova sindikata“, elaborirao je Sever.

Tko puni proračun?

Oreščanin se pak požalio da su poduzetnici poput jednog velikog stada ovaca za šišanje.

“Svi sindikati javnih i državnih službi dobivaju novac iz proračuna, koga punimo stvarajući vrijednost u našim tvrtkama. Mi sad stojimo sa strane i gledamo kako je budžet svake godine veći za nekoliko milijardi, a oni se dogovaraju tko će iz toga uzeti više“, dodao je.

Sever mu je odgovorio da svi građani pune proračun, a kako je za rast inflacije glavni uzrok rasta profitnih marža, a ne rast plaća.

“Dosadašnja praksa pokazala je da je Vlada zainteresirana za porezna rasterećenja i da ima sluha za poduzetnike, što je i za vrijeme dvije protekle krize pokazala”, poručio je državni tajnik. Oreščanina je to zasmetalo.

“Najbitnije u priči jest da Vlada i administracija nikome ništa ne daju. Zato što nemaju svoj novac. To je novac građana republike Hrvatske. Nisu premijer Plenković, niti ministar Piletić dali nikome 50 eura“, odgovorio je.

Orešković zagovara flat tax porez, dakle jednaku stopu poreza na dohodak za sve.

“Ne možemo imati u državi tako malu produktivnost, a istovremeno tako visoke poreze i tako veliku administraciju”, dodao je.

Ubrzo je zaiskrilo između Severa i Oreščanina.

“Vi radite direktno protiv članova vaših sindikata. Zagovarajte povećanje poreza na dohodak što će rezultirati time da oni dobiju manje plaće“, poručio je Oreščanin. Sever je odgovorio kako zagovaraju uvođenje nove stope samo na ekstra visoke plaće, te da se odnose uglavnom na plaće onih koji su, primjerice, zaposleni kao članovi upravnih odbora.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.