OSAM POGINULIH U RUSKOM NAPADU: Ukrajina javlja o žrtvama, razmjeri razaranja su ogromni

24.02.2022. 10:28:00

Najmanje je osmero ljudi poginulo, a devet ranjeno u ruskom granatiranju u četvrtak ujutro, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova u četvrtak, nakon što je Rusija pokrenula masivan zračni i kopneni napad na susjednu državu.

Separatisti u Ukrajini rekli su da su zauzeli male gradove Staniciju Luhansku i Šastiju, dok su kijevske vlasti potvrdile da su proruske snage napredovale na teritoriju pod vladinim snagama.

Prema separatistima, snage su napredovale preko rijeke Severski Donec, koje je do sada činila crtu bojišnice između vladinih i proruskih snaga. Pripadnik granične policije rekao je da su odvojeno ruske vojne kolone prešle ukrajinsku granicu u oblasti Černjihiv, Harkov i Lugansk.

Ruska vojska napredovala je do gradova Milove i Horodiše na ukrajinskom teritoriju, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Skladišta streljiva u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmjelnjickiju i u jugoistočnoj regiji Dnjepru napadnuta su raketama, dodaje se.

U zapadnom ukrajinskom gradu Lucku uništen je televizijski toranj. Osim toga, navodno su napadnute vojarne ukrajinske vojske u zapadnoj regiji Vinici i blizu glavnog grada Kijeva. Razlozi napada u početku su bili nejasni.

Ruske vojne snage granatirale su istočnu Ukrajinu, ali situacija je “pod kontrolom”, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku, dodajući da se ruski vojnici nisu iskrcali u lučkom gradu Odesi na Crnom moru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je “trenutne sankcije” Moskvi i pozvao na Twitteru za pomoć u obrani i financijsku potporu, nakon telefonskih razgovora sa zapadnim čelnicima.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:GuliverImages/AP Photo/Dmitry Lovetsky) / Ilustracija

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.