Osiguravajuća društva spremna za isplatu odšteta od posljedica potresa

31.12.2020. 15:54:00

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) priopćio je u četvrtak da su osiguravajuća društva spremna za prijavu šteta uzrokovanih serijom potresa i da je moguća njihova online prijava, te ukazuju da su pojedini rokovi u uvjetima osiguranja instruktivni i zbog nepridržavanja se ne mogu izgubiti prava iz osiguranja

Izražavajući žaljenje i sućut sa svima koji su pogođeni snažnim potresima na području Petrinje, Siska, Gline i okolice, a osobito s obiteljima preminulih, HUO ističe da su "hrvatska osiguravajuća društva u stanju pripravnosti i na raspolaganju za prijavu šteta uzrokovanih serijom potresa".

Štete nastale uslijed potresa moguće je prijaviti online bilo kada i u bilo koje vrijeme, uz preporuku da se unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao, kažu u HUO-u.

Svi koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom od potresa mogu se obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu koju će osiguratelj rješavati u sukladno ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima.

"Svi osiguratelji u RH spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u za to predviđenom zakonskom roku. Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su i njihove internet stranice, adrese elektronske pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje, a Hrvatski ured za osiguranje i u narednom razdoblju, zbog protuepidemioloških mjera na snazi, preporuča korištenje on-line prijave šteta", kaže se u priopćenju.

„Žao nam je zbog straha i štete koju su pretrpjeli naši građani, a posebice zbog ljudskih žrtava na području Siska, Petrinje, Gline i okolice", kažu osiguravatelji.

Ujedno ukazuju da su pojedini rokovi koji se navode u uvjetima osiguranja (rok od tri dana za prijavu štete) instruktivne prirode te zbog njihovog nepridržavanja ne može doći do gubitka prava iz osiguranja ili bilo kakvih štetnih posljedica za osiguranika.

Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranja u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od četrnaest dana, računajući od trenutka kada je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. No, ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan, kažu u HUO-u

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje naglašavaju potrebu podizanja svijesti građana za osiguranjem općenito, a posebno za osiguranjem imovine.

Naime, kako navode, velik je nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Hrvatskoj u usporedbi s drugim EU-ovim zemljama, posebno imajući na umu da se Hrvatska uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.

Izvor: tportal.hr/Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Izvorni autor: Z. K./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.