OSIJEČKA 5. DOMOBRANSKA PUKOVNIJA

05.06.2022. 18:15:00

Hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac  i ratni zapovjednik obrane Antunovca Stjepan Šerić,  iznio se svoja saznanja o nastajanju i djelovanju Osiječke 5. Domobranske pukovnije.  te je prokomentirao   nedavno održano obilježavanje  31. obljetnice 3.  GBR „KUNE“,   te se  pita  zašto Hrvatska, Slavonska i Osiječka javnost jako malo zna o postojanju i djelovanju jedne od najboljih ratnih postrojbi Zbornog područja Osijek?

 

Prilikom iznošenje svojih  saznanja  Stjepan Šerić je  naveo:

„Trideset je godina prošlo od osnutka 5. domobranske pukovnije. Hrvatska, Slavonska i  Osječka javnost o postojanju jedne od najboljih postrojbi Zbornog Područja Osijek, možda i jednoj od najboljih postrojbi Hrvatske vojske ništa ne zna, osim pripadnika te pukovnije.

Nadao sam se da će netko o tome pisati, ili može bit govoriti, ako nitko, onda barem zapovjednici te pukovnije.

Pošto je nitko ne spominje, ne nju već njene pripadnike, sebi sam uzeo pravo da o tome nešto pišem.

Nakon trideset godina teško je sjetiti se svih događaja i pojedinaca. Ovo što pišem nije da bih isticao pojedince već da bih uputio zahvalu svim pripadnicima, po meni jedne od najboljih postrojbi Hrvatske Vojske.

5. Domobranska Pukovnija osnovana je u mjesecu svibnju ili u mjesecu lipnju 1992. godine.

Zadaća pukovnije je bila da od pripadnika Hrvatske Vojske sa prostora južno od Osijeka formira postrojbu sukladno formacijskom ustroju. Postrojba se je trebala popunjavati težišno pripadnicima Hrvatske Vojske sa okupiranih prostora.

Nedostatkom broja sukladno mobilizacijskoj strukturi, pukovnija je trebala popuniti mobilizacijom v/o koji nisu do tada bili u sastavu Hrvatske vojske.

Zadaća pukovnije je da preuzme zaštitu obrambene crte od postrojbi policije i 122 br. Hrvatske vojske. Težišno na pripremi pripadnika za povratak na okupirana područja.

Prvi zapovjednik pukovnije bio je Božidar Riba, načelnik stožera Mile Lulić, pomoćnik za logistiku Jozo Jović, zapovjednik 1. p.b. Miron Mioć, zapovjednik 2.p.b. Marko Jonjić. Za ostale može biti nisam upoznat.

Zapovjedništvo kreće u formiranje pukovnije popunjavajući je ljudstvom, naoružanjem i opremam. Velike probleme u formiranju pukovnije stvara tada zapovjedništvo Zbornog Područja Osijek koje zadaću pukovnije kojoj je ono nosilac ne shvaća bitnom, iz objektivnih ili subjektivnih razloga, da ih ne navodim.

U mjesecu prosincu za zapovjednika pukovnije imenuje se Dragan Bagarić, dok zapovjednici bojni pokušavaju popuniti ljudstvom i tehnikom svoje bojne popunjava se i zapovjedništvo pukovnije.

U to vrijeme popunjena su mjesta pomoćnika i načelnika rodova; pomoćnik za popunu i mobilizacijske poslove Marko Vuković, voditelj odjela za uredske poslove i dispoziciju Jasna Veriga, načelnik topništva Ivica Matuzalem , načelnik inženjerije Tihomir Tandarić, Načelnik ABKO Željko Čulik, načelnik veze Jukić, PNS za ONP Stjepan Šerić, neka mi oproste tada i prije imenovani ako sam nešto propustio. Nadam se da će me nadopuniti?

Zapovijedano mjesto pukovnije Osijek ul. Strossmayerova, prostor ETZ-a, poslije u Slavonki. Po formiranju dijela zapovjedništva i postrojbi intenzivno se radi na popuni pješački bojni i pod stožernih postrojbi materijalnim sredstvima i naoružanjem. Bojne se popunjavaju sukladno zapovijedi i određenim kriterijima već gore navedenog. 1 p.b. 1. p.s. Antunovac, 2. p. s. Tenja, 3 p. s. Laslovo, 2 p. b. 1.p.s. Dalj, 2.p.s. Erdut- Aljmaš, 3. p. s. Tvrđavica. Početkom prosinca 1. 992 godine pukovnija dobiva prvu optativnu zapovijed koja je okvirno glasila. Preuzeti nadzor crte razgraničenja od postrojbi policije i 122 b.r. H. V-a. Spriječiti neprijatelja u namjeri da svojim djelovanjem ugrozi prostor, ljude i materijalna sredstva neokupiranog dijela Hrvatske.

Po primitku zapovijedi pukovnija nema dostatan broj formiranih operativno uporabljivih postrojbi, naoružanja i opreme.

Jedina naoružana materijalno tehnički popunjena bila je Laslovačka satnija u sastavu 2. p. b.

Laslovačka satnija tada je brojila 96 ljudi, formacijski naoružana i opremljena uz to su imali 1 m/V Škoda, 1. terensko m/v UAZ, sanitetski vozilo Betford. Pretpostavljajući da je nadređeno zapovjedništvo znalo u kakvom se organizacijskom stupnju nalazi pukovnija, bilo je čudno da je izdalo takvu zapovijed sa vrlo kratkom vremenskim rokom. O zapovjedi nadređenog se ne raspravlja, ona se mora izvršiti u duhu zapovjednikove ideje.

Po primljenoj zapovjedi operativni odjel preuzima zapisnike i materijalno tehnička sredstva od policije i 122 .br. H.V-A.

Piše se 1. operativna zapovijed koja je okvirno glasila; 3. p.s. 2 p.b. preuzeti će nadzor crte bojišnice lijevo ispred Antunovac- Ivanovac-Hrastin- š. Tubojka- Antal Majur- Kreketnjak- Štomin Hrast- Čererinci. Crtu zaposjesti desetinskim otpornim točkama po sljedećem; 1. o.t. Antunovac.2.o.t. Ivanovac, 3. o.t. Rudine, 4, o. t. Hrastin, 5. o.t. Antal Majur, 6. o.t Kreketnjak, 7. o. t. š. Tomin Hrast, 8. o. t. Čeretinci, 9. o.t. Bagremik u zoni odgovornosti 10 d. p. zapovjedno mjesto satnije Tomin Hrast.

Provesti zapovjedno izviđane sa zapovjednicima do nivo voda upoznati ih sa zadaćom i stanjem minsko eksplozivnih prepreka u zoni odgovornosti. Satnija je tako sama nekoliko dana osiguravala crtu bojišnice. Za to vrijeme djelomično su popunjene bojne i manji dio pod stožernih postrojbi. Piše se 2 operativna zapovijed koja je okvirno glasila; Prva pješačka bojna sastava 3pješačke satnije i sastavnica bojne zaposjeda i brani; lijevo ispred s. Antunovac, desno koriti rijeke Vuke. Lijevi susjed 9 Domobranska pukovnija, desno 2. pješačka bojna 5 Domobranske Pukovnije. Za spoj lijevo odgovoran, 9 d.p, za desno 1 p.b. 5 d. p. Druga pješačka bojna sastava 3 pješačke satnije i sastavnica bojne zaposjeda i brani; lijevo š Tubojka, desno Čeretinci. Za spoj lijevo odgovoran 1 p. b. 5 d. p. , desno 10 Domobranska pukovnija.

Provedba; bojne će zaposjesti dodijeljenu crtu i braniti je u jednoj liniji osloncem na otporne točke voda po sljedećem. 1 p.b., Kolođvar- Križ- s. Ivanovac-Rudine-Plava Ćuprija-s. Hrastin- r. Vuka. 2 p.b., š Tubojka- Antal Majur- Kreketnjak š. Tomin Hrast- Čeretinci- Bagremik. Snage organizirati tro smjenski ; 1 na crti obrane, 1 u pričuvi, 1 na odmoru. Zpovjedno mjesto 1. p. b. Ivanovac, 2.p. b. Mrzović.

Sada sam vam u kratko opisao s koliko problema sa je borila pukovnija u osnivanju i provedbi svojih zadaća. U vremenu koje je dolazilo stasala je u jednu od najboljih postrojbi H.V.-a, zasluga tome je samo prijegor, odricanje i žrtva pripadnika pukovnije. Ovdje sam samo opisao 1992. i početak 1993. godine.

Pukovnija je kroz 8 godina postojanja izvršavala najsloženije zadaće sa iznimnim uspjehom. Ovaj uvod o djelovanju pišem da se svi pripadnici pukovnije osjećaju ponosnim i da nisu zaboravljeni.“

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.