Osijek obilježio Dan osječkih branitelja i 33. obljetnicu 106. brigade ZNG-a

29.06.2024. 09:58:00

Osijek u Svečanom Mimohodu: Dan Osječkih Branitelja i 33. Obljetnica 106. Brigade ZNG-a

U petak je u Osijeku upriličen svečani mimohod od središnjega Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave, povodom obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije te 33. godišnjice osnutka 106. brigade ZNG-a.

U ovom dostojanstvenom događaju sudjelovali su osječki branitelji, građani Osijeka, kao i predstavnici ratnih postrojbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatske vojske, policije i vatrogasnih postrojbi. Među sudionicima su se našli i izaslanici udruga veterana OVK-a s Kosova i 106. brigade HVO-a iz Orašja.

Mimohod su pratili obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Gradonačelnik Radić je naglasio važnost ovog dana za Osijek - Nepokoreni Grad - i istaknuo da se kroz ovaj događaj odaje počast svim poginulim i nestalim braniteljima Osijeka i Hrvatske.

„Ovdje smo kako bismo odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima Osijeka i Hrvatske. Njihova žrtva neće biti zaboravljena potvrđuje to i dostojanstveni i svečani mimohod u kojemu je rame uz rame s osječkim braniteljima koračalo mnoštvo građana Osijeka, a osobito mladih ljudi,“ izjavio je Radić, dodajući da Grad Osijek kontinuirano podržava rad braniteljskih udruga i važnost očuvanja sjećanja na Domovinski rat.

Posebna pažnja posvećena je restauraciji Crvenog fiće - simbolu hrvatskog i osječkog otpora, koji je obnovljen u znak zahvalnosti malom čovjeku koji se suprotstavio velikoj agresiji.

Gradonačelnik Radić je također najavio uspostavu Veteranskog centra u Osijeku, koji će biti smješten u obnovljenom Hotelu Mursa, a čija će svrha biti pružanje psiho-socijalnih usluga i unapređenje kvalitete života branitelja.

U sklopu manifestacije, Mato Lukić je podsjetio na važnost Dana slavonskih branitelja, ističući da su osim 106. brigade, istog dana osnovane i brojne druge brigade koje su sudjelovale u obrani Slavonije.

Na Kapelici Kraljice mira položeni su vijenci u znak počasti, a gradonačelnik Radić i Mato Lukić su otkrili spomen ploču za pripadnike Udruge Kohorta poginule u Domovinskom ratu.

Ove godine, po prvi puta, pripadnici Udruge Kohorta nosili su državnu zastavu dugu 40 metara, a svečani program završio je bakljadom na Pješakom mostu.

Tijekom dana potpisan je i Sporazum o suradnji između Udruge veterana 106. brigade ZNG RH Osijek, Udruge dragovoljaca-veterana Domovinskog rata HVO podružnica Orašje i kosovske Udruge veterana OVK Mitrovica.

Obilježavanje Dana osječkih branitelja i 33. godišnjice osnutka 106. brigade ZNG-a bilo je prilika za izražavanje zahvalnosti i ponosa na herojske trenutke iz Domovinskog rata, kao i za jačanje zajedništva među svim sudionicima.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:Grad Osijek

Izvorni autor: PDN/HRT/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.