Oskrvnut mural heroja Domovinskog rata Mile Blaževića Čađe na Banovini

04.09.2022. 16:10:00

Dana 26. srpnja 1991. Banovina i Pounje bili su poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena Žaoka kojom su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje.

Nepoznati počinitelji oskrvnuli su mural nacrtan na mjestu pogibije heroja Mile Blaževića Čađe u Strugi Banskoj, na Banovini.

Čitatelj nam je poslao fotografiju nastalu danas, a pretpostavka je da je netko 4S napisao tijekom noći.

Junak kojeg se pamti

Dana 26. srpnja 1991. Banovina i Pounje bili su poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena Žaoka kojom su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje. Pritom im je prva prepreka bila hrvatsko mjesto Struga Banska koje su branili hrvatski redarstvenici i pripadnici Zbora narodne garde – Gromovi.

Branitelji su nadljudskim snagama pružali otpor brojnijem neprijatelju koji je na oklopljeni kamion montirao protuavionski top, a ispred kamiona na cesti formirao živi štit od 48 Hrvata zarobljenih u spaljenoj Zamlači i u susjednim mjestima.

Brutalno goneći živi štit pred sobom, agresor je palio kuće, zlostavljao mještane uz prijetnju strijeljanjem, do krvi tukao zarobljene civile oružjem, rukama i nogama, pritom neprestano pucajući sa svih strana.

U toj situaciji hrvatski redarstvenik Mile Blažević – Čađo, a za njim i Željko Filipović iz Dugog Sela odlučili su žrtvovati svoje živote. S potpornog zida iznad ceste Čađo, opasan eksplozivom, uz glasan povik ljudima u živom štitu: "Lezite", zakoračivši prema oklopnom vozilu bacio je bombe i tako zaustavio daljnje napade. Svojim iznimnim herojskim činom u eksploziji je i sam raznesen, ali je privremeno zaustavio napredovanje neprijatelja. Sličan je pothvat izveo i Željko Filipović koji je onesposobio puškomitraljez na oklopnom vozilu.

Izvor: vecernji.hr/Foto: Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.